Positieve berichten op RTL Nieuws, AD, ESB en FD over hogere, eerlijke vleesprijs
Uit de poll bij het nieuwsbericht van het AD, met meer dan 19.000 reacties onder de lezers van gewone hardwerkende Nederlanders, blijkt dat 63% stemmers meer wil betalen voor vlees, onder de voorwaarden van de Tapp Coalitie.
Lees hier de nieuwsberichten van AD en RTL Nieuws.
Uit een enquete van DVJ Insights bleek al dat 54-62% van de stemmers op regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU akkoord gaat met een eerlijke vleesprijs, mits groenten en fruit goedkoper worden en boeren extra betaald krijgen:
Op 11 december publiceerde AD een opinie artikel van o.a. Jan Terlouw (oud minister Economische zaken, auteur) over een eerlijke vleesprijs en het voorstel van de TAPP Coalitie: https://www.ad.nl/opinie/eerlijke-prijs-voor-vlees-dat-is-pure-milieuwinst~aab534e1/
Zie deze youtube film over het voorstel van een eerlijke vleesprijs op 4 november gepresenteerd in de Tweede Kamer (4 min. https://www.facebook.com/Urgenda/videos/1250520385147249/?t=5
Lees hier hoe Tweede Kamerleden reageerden op dit voorstel bij de presentatie in Nieuwspoort Den haag 4 nov.:
https://www.foodpro-network.nl/7/nieuws/11624/concreet-voornemen-voor-stijging-vleesprijs.html
Vakblad de Boerderij schrijft dat LTO Nederland het plan (nog) niet heeft onderschreven en noemt hogere inkomens voor veehouders: 600 miljoen euro per jaar voor boeren zodra de eerlijke vleesprijs is ingevoerd:
Lees hieronder ook andere berichten in de media, o.a. een artikel van ruim 40 hoogleraren en anderen in ESB en FD:
https://fd.nl/opinie/1322761/nederland-moet-snel-een-extra-belasting-op-vlees-invoeren
https://www.foodpro-network.nl/7/nieuws/11624/concreet-voornemen-voor-stijging-vleesprijs.html
https://panorama.nl/artikel/145362/goedkoper-fruit-in-ruil-voor-duurder-vlees
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/duurder-vlees-in-ruil-voor-goedkoper-fruit/
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1022612429/nederlanders-willen-meer-betalen-voor-vlees
https://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2019/11/Eerlijke-vleesprijs-leidt-tot-hoger-inkomen-497225E/
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/11/13/lto-vleestaks-draagt-niet-bij-aan-verduurzaming
https://www.duurzaamnieuws.nl/overheid-gaat-eerlijke-vleesprijs-onderzoeken/
Reactie in de Boerderij en BioJournaaal over voorstel TAPP Coalitie stikstof:
https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2019/11/Farmers-Defence-Force-nood-is-hoog-en-dat-verbindt-502942E/
https://www.biojournaal.nl/article/9165484/landbouw-niet-oorzaak-van-stikstofimpasse-maar-onderdeel-van-oplossing/
De Boerderij publiceerde 14 november 2019 een artikel van een pluimveehouders organisatie, die net als de TAPP Coalitie ook een 'milieubijdrage' bovenop de normale prijs bepleit, zie https://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2019/11/NOP-bepleit-milieutoeslag-op-eieren-499226E/#398224
14 nov 2019 LTO/NOP bepleit milieutoeslag op eieren
Om te kunnen investeren in verduurzaming van de pluimveesector is een milieutoeslag op eieren van 4 tot 8% nodig. Dit bepleit de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (LTO/NOP) in een brief aan Anevei, de vereniging van Nederlandse eierhandelaren en eierverwerkers.
Eierhandelaren kunnen inschrijven op tenders van supermarktketens voor de eierprijzen van volgend jaar. LTO/NOP vraagt de branchevereniging en de daarin verenigde eierhandelaren om bij de inschrijvingen rekening te houden met kosten die de pluimveesector moet maken om te verduurzamen. Dit gebeurt zowel bij Nederlandse retailers, buitenlandse retailers als de verwerkende industrie.
Uitvoeringsagenda noodzaak bij behouden marktaandeel
De pluimveesector wil met uitdagende ambities invulling geven aan de visie ‘Waardevol en verbonden’ van LNV-minister Schouten. “Als sector zullen we de komende jaren flink moeten innoveren en investeren om de Uitvoeringsagenda uit te voeren en aan de politieke en maatschappelijke wensen tegemoet te komen. Dit is noodzakelijk om ons marktaandeel te behouden en krimp van de sector te voorkomen”, schrijft LTO/NOP.
Een betere margeverdeling in de keten is noodzakelijk
Volgens de brancheorganisatie brengen de innovatie in technische verbeteringen in de bedrijfsvoering, het versterken van de kringlooplandbouw en het behalen van benodigde certificaten als bewijs voor de productie van veilig voedsel, kosten met zich mee. Kosten die veelal voor rekening van de pluimveehouder zijn. “Uiteindelijk zullen deze extra kosten door de consument betaald moeten worden”, vindt LTO/NOP.