Dutch Food Price Debate 13 oktober 14-14 u

In het kader van de Dutch Food Week vond op dinsdag 13 oktober van 14-15 u de Dutch Food Price Debate plaats. 
Thema: groenten en fruit goedkoper, vlees en frisdrank duurder, een goed idee!?

Het debat is online te zien, vanaf minuut 5.15 (totaal ruim 1 uur):  https://www.facebook.com/DutchFoodWeek/videos/380751589770579/

Deelnemers in debat over voedselprijs veranderingen:
 
·       Jaap Seidell, hoogleraar voedsel en gezondheid VU, voorz. RvA TAPP Coalitie
·       Adrian de Groot Ruiz, Directeur True Price
·       Dirk Duijzer, boegbeeld topsector Agri & Food
·       Karin Bemelmans, NAGF / GroentenFruit Huis
·       Ad Balthus, bestuurslid Agractie
·       Caroline van der Plas, voorzitter/lijsttrekker BoerBurgerBeweging
·       Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie
 
Presentatrice:  Roxana van der Meulen

Programma :
 
1) lagere prijs groenten/fruit: Karin Bemelmans, Dirk Duijzer, Jaap Seidell, Jeroom Remmers
2) belasting op vlees (en fondsvorming voor benutten heffingsopbrengst): Caroline van der Plas, Ad Balthus, Jeroom Remmers, Dirk Duijzer, Jaap Seidell, Adrian de Groot Ruiz
3) belasting op frisdrank: Jaap Seidell, Adrian de Groot Ruiz, Dirk Duijzer
 
Deelnemers worden gevraagd het wel/niet eens te zijn met de 3 voorstellen.

Achtergrond: 

Op 22 april stuurde minister Hoekstra (Financiën) een regeringsbrief naar de Tweede Kamer met drie voorstellen:
1)     een voorstel voor een forse subsidie op groenten en fruit (of btw verlaging)
2)     verbruiksbelasting op vlees (met opbrengst voor boeren/lagere prijs groenten/fruit)
3)     een verbruiksbelasting op frisdrank.
 
Deze combinatie van maatregelen zorgt voor lagere zorgkosten, minder nieuwe patiënten als gevolg van teveel ongezond eten (in strijd met Schijf van Vijf), voordelen voor het klimaat (2 Mton CO2 reductie per jaar) en andere voordelen voor het milieu. Het levert ook geld op voor de landbouwtransitie: hogere, eerlijke prijzen / betalingen voor de boeren voor extra inspanningen op het gebied van milieu, natuur en dierenwelzijn en mensen met lage inkomens kunnen worden gecompenseerd. Deze voorstellen sluiten aan op de EU Green Deal - Farm to Fork Strategy: maak gezond en duurzaam voedsel de goedkope en gemakkelijkste keus en stop stunten met lage vleesprijzen. Ook sluiten de voorstellen aan op een noodsignaal van banken dat hogere, eerlijke prijzen voor boeren nodig zijn, anders komt de kredietverlening in gevaar. Steeds meer politieke partijen willen ook een eerlijke prijs.
 
Meer info:
Tappcoalitie.nl Jeroom Remmers, directeur info@tappcoalitie.nl 06 22 40 77 12
 
https://tappcoalitie.nl/nieuws/13805/regeringsbrief-beveelt-tweede-kamer-eerlijke-vleesprijs-aan-en-goedkopere-groenten-en-fruit
https://tappcoalitie.nl/nieuws/14380/landbouw---gezondheid--en-milieuorganisaties-presenteren--manifest-gezonde-voeding
https://tappcoalitie.nl/nieuws/14193/zeven-politieke-partijen-spreken-steun-uit-voor-eerlijke-vleesprijs-

Origineel weergeven