Lastenverlichting consument 50 euro per jaar bij btw-herziening voedsel

Nederlanders gaan er per jaar 50 euro op vooruit, als de btw op groente, fruit, aardappelen, brood en granen naar nul procent gaat en de btw op klimaat belastende producten zoals vlees, melkproducten en eieren naar 21 procent. Dat blijkt vandaag uit een rapport van het Öko-Institut in opdracht van Greenpeace. 
 
Greenpeace heeft zich hierbij gebaseeerd op de btw-herziening die het Europese parlement vorig jaar mogelijk maakte na een lobby van de TAPP Coalitie [1]. In september 2021 stemde een ruime meerderheid van het Europees parlement in met een amendement over voedselprijzen en voedsel omgeving. Hierbij krijgen EU-lidstaten de mogelijkheid nul procent btw toe te passen voor gezond en duurzaam voedsel en het hoogste btw-tarief voor producten met een negatieve impact op milieu en gezondheid. De Volkskrant publiceerde naar aanleiding van deze lobby door TAPP Coalitie 20 september 2021 al een groot artikel [2].
 
Het voorstel van Greenpeace sluit goed aan op de zorgen over de inflatie en de gestegen voedselprijzen, waardoor de politiek nu op zoek is naar belastingverlichting voor consumenten. De regering wil nu nul procent btw toepassen op groente en fruit, maar kan dit ook verbreden naar brood, granen, aardappelen en plantaardige vlees- en zuivel alternatieven. Hierdoor krijgen consumenten een lastenverlichting van netto 50 euro per jaar, zelfs als tegelijk de btw op vlees en zuivel wordt verhoogd naar 21 procent.
 
Daardoor zou de consumptie van plantaardig voedsel met ruim 4% toenemen en de consumptie van vlees en zuivel met zo’n 10% afnemen, stelt het rapport. De voedsel gerelateerde broeikasgasemissies dalen met 8%. De btw-herziening zal leiden tot jaarlijks 238 miljoen euro minder belastinginkomsten. De overheid zoekt nu juist extra belastinginkomsten en denkt daarbij vooral aan belasting voor rijke Nederlanders. De 10% rijkste Nederlanders eten circa 2,5 keer meer vlees dan de 10% armste Nederlanders. Dit is opgenomen in het laatste IPCC klimaat-rapport dat begin april verscheen.
 
De overheid kan in plaats van de btw-verhoging bij vlees ook een verbruiksbelasting op vlees invoeren. Dat maakt een differentiatie mogelijk: hoe meer emissie per kg vlees of hoe ongezonder het type vlees, hoe hoger de belasting. Dit is het eerlijke vleesprijs voorstel van de TAPP Coalitie dat de steun heeft van 63% van de Nederlanders, mits de heffingsopbrengst gebruikt wordt om boeren financieel te belonen, lage inkomens te compenseren en de btw op groente en fruit te verlagen. Door dit voorstel gaan lage inkomens maar ook de meerderheid van de consumenten er netto op vooruit. [4]. Momenteel onderzoekt landbouwminister Staghouwer een heffing op vlees met terugsluis van de heffingsopbrengst voor verduurzaming van de landbouw. Zo’n type onderzoek was aangekondigd in het regeerakkoord. Eerder steunden alle politieke partijen behalve Partij voor de Dieren een motie van de SGP waarin ook gevraagd werd om een heffing op voedsel, ter financiering van een duurzame landbouw [3].


Meer info: Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie info@tappcoalitie.nl
 
[1] https://www.tappcoalition.eu/nieuws/16969/eu-parliament-majorityasks-for--true-pricing-food-products--and-highest-vat-tariff-for-products-like-meat

[2] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/door-zijn-lobby-wil-het-europees-parlement-extra-belasting-heffen-op-vlees-en-groente-en-fruit-belastingvrij-maken~b6bf31310/

[3] https://www.tappcoalitie.nl/nieuws/15989/96--tweede-kamerleden-wil-heffing-op-voedselproducten-voor-financiering-toekomstperspectief-duurzame-landbouw

[4] https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/14/een-hogere-vleesprijs-is-realistisch-geen-straf-a4113046

 

Origineel weergeven