TAPP Coalitie stuurt brief aan Tweede Kamerleden

Op 14 augustus stuurde TAPP Coalitie een brief aan de leden van de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport ‘Belastingen in maatschappelijk perspectief, bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel' en de bijbehorende bijlage 6 met fiches met opties voor diverse belastingen, die op 11 september worden besproken. Daarna staat Prinsjesdag op de agenda en de begrotingen 2025.

In de brief maken we de Kamerleden erop attent dat deze rapporten van het Ministerie van Financiën duidelijke aanbevelingen doen om te kiezen voor beprijzingsinstrumenten in de landbouw- en voedselsector om zo de klimaatdoelen voor 2030 te kunnen halen. In plaats van een emissiebeprijzing op basis van een afrekenbare stoffenbalans voor individuele veehouders, waarvoor door het vorige kabinet (met name VVD) steun is uitgesproken, stellen we een verbruiksbelasting op vlees voor. Wij zien dit als een beter alternatief omdat een emissieheffing veehouders 'straft' terwijl zij beter beloond zouden kunnen worden uit de heffingsopbrengst van een eerlijke vleesprijs die door consumenten wordt betaald.

In de brief verwijzen we naar:
- De enquête die Prosu in opdracht van TAPP Coalitie uitvoerde onder veehouders, waaruit blijkt dat 53% voorstander is van het hoogste btw-tarief van 21% op vlees, zuivel en eieren, mits de heffingsopbrengst naar veehouders wordt teruggesluisd voor eenmalige en jaarlijkse subsidies voor een beter dierenwelzijn.
- Een opiniepeiling door TNO waaruit blijkt dat 87% van de Nederlanders meer actie van het kabinet wenst om door middel van een heffing op vlees de klimaatdoelen in 2030 te halen.
- Het kritische artikel dat Follow the Money publiceerde over het rapport dat consultancybureau EY in 2020 opstelde in opdracht van het Ministerie van Landbouw. Het EY-onderzoek naar de haalbaarheid van een heffing op vlees blijkt gestuurd te zijn, waarmee de basis wegvalt voor de breed gesteunde PVV-motie uit 2022 om een belasting op vlees af te wijzen.

Origineel weergeven