Onderzoek in USA, Duitsland, India, Zuid-Afrika en Brazilië: 44% steunt heffing vlees

De Climate Change Leadership Group van de universiteit van Uppsala heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de acceptatie van rantsoenering versus heffingen op vlees en fossiele brandstoffen. Voor de studie werden middels een online enquête 9.000 mensen ondervraagd uit Duitsland, India, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat er een grotere voorkeur is voor een belasting op vlees dan voor een belasting op fossiele brandstoffen. Dat is een opmerkelijk resultaat, want de meeste landen heffen wel belasting op fossiele brandstoffen, maar geen belasting op vlees.

De resultaten, gepubliceerd in Nature, laten zien dat de acceptatie van fossiele brandstofrantsoenering vergelijkbaar is met die van belastingheffing, terwijl voedselbelastingen in alle landen de voorkeur krijgen boven rantsoenering. In de volledige sample accepteert 38% van de respondenten rantsoenering van fossiele brandstoffen (maandelijkse limieten op de aankoop van fossiele brandstoffen), 39% accepteert belasting op fossiele brandstoffen, 33% accepteert rantsoenering van voedingsmiddelen met een hoge klimaatimpact (maandelijkse limieten op de aankoop van vlees), en 44% accepteert belasting op voedingsmiddelen met een hoge klimaatimpact.

Bijna 50% van de respondenten in India en Brazilië accepteert een belasting op voedsel met een hoge klimaatimpact, zoals vlees, terwijl 53% van de respondenten in Zuid-Afrika dergelijke vleesbelastingen accepteert. In de VS is dit slechts 31%, in Duitsland 43%.

Zie figuur: 

De studie was met name gericht op het onderzoeken van de mogelijkheid om middels rantsoenering het klimaatprobleem aan te pakken. Dat in het geval van vlees de voorkeur wordt gegeven aan belasting boven rantsoenering, wijden de onderzoekers aan de sterke culturele verankering van voedsel, de perceptie van respondenten dat voedsel een nutritionele noodzaak is, en een gebrek aan bewustzijn over de klimaatimpact van voedsel. Vooral in Duitsland en Brazilië is het verschil in acceptatie tussen de rantsoenering en belasting van voedsel groot, en heeft belasting een sterke voorkeur.

TAPP Coalitie is blij met de nieuwe resultaten. Eerdere consumentenenquêtes in rijke landen lieten zien dat een meerderheid van de consumenten een vleesbelasting steunt, als de belastinginkomsten worden gebruikt om de belastingen op gezonde voedingsproducten te verlagen en boeren te compenseren. TAPP Coalitie verwacht dat consumenten in Duitsland, de VS, India en Brazilië in meerderheid een vleesbelasting zouden accepteren, als de inkomsten uit de vleesbelasting op deze manier worden gebruikt. Dit maakte echter geen deel uit van de enquête in die landen.

Een IPSOS-enquête in Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2023, in opdracht van TAPP Coalitie, liet zien dat een meerderheid van 57% van de consumenten een vleesbelasting steunt als gezond voedsel goedkoper wordt.

Een enquête in de VS, Duitsland en China (2021 of 2020) liet zien dat een kleine meerderheid van 50+% van de respondenten strenge beleidspakketten steunt om de consumptie van varkensvlees en rundvlees te verminderen, inclusief een belasting op vlees (15% hogere prijs in de VS en Duitsland, 30% hogere prijs in China).

Origineel weergeven