EU Visie op landbouw en voedsel mist CO2-emissie beprijzing (Agri-ETS)

19 februari 2025

Een 'visie' om het voedsel- en landbouwbeleid van de EU opnieuw vorm te geven, die vandaag door de Europese Commissie is gepresenteerd, is zwak en teleurstellend volgens de TAPP Coalitie, het Europese netwerk van voedselbedrijven en NGO's, waaronder boeren, die pleiten voor eerlijke (hogere) prijzen voor dierlijke eiwitten en lagere prijzen voor gezond en duurzaam voedsel.

Directeur Jeroom Remmers, zei: “In de nieuwe EU-visie op landbouw en voedsel ontbreekt een visie op hoe concurrentie en klimaatdoelstellingen perfect gecombineerd kunnen worden: met een toekomstig Emissie Handels Systeem (ETS3) voor voedselbedrijven zoals vlees- en zuivelverwerkers. Tijdens een Agri-ETS conferentie afgelopen maandag, georganiseerd door TAPP Coalitie, FoodDrinkEurope en Rabobank, erkenden verschillende actoren de voordelen ervan, met een nieuwe netto financieringsstroom richting boeren voor klimaatoplossingen: hogere prijzen door consumenten en inkomsten uit Agri-ETS veilingen en CBAM belastingen.

De TAPP Coalitie is bezorgd over:

- De olifant in de kamer die niet genoemd wordt: de noodzaak van een Agri-ETS voor voedselbedrijven. Veel Europese organisaties en voedselbedrijven hebben hierom gevraagd in een brief aan Ursula von der Leyen.
- Een gebrek aan milieu- en klimaatdoelen of een groter budget voor het 'vergroenen' van boerderijen;
- Geen plannen om vlees- en zuivelrijke diëten die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid aan te pakken.
- De 'cherry picking' van aanbevelingen uit de Strategische Dialoog, waarbij de meeste aanbevelingen over de vraag van consumenten en voedselbeleid zijn uitgesloten.
- Het niet vermelden van BTW-hervormingen voor voedsel in EU lidstaten, waar het Europees Parlement op heeft aangedrongen (0% voor groenten en fruit, hoogste BTW voor voedsel met negatieve gevolgen voor gezondheid/klimaat).
- De voortzetting van vrijstellingen voor Europese allianties in de detailhandel binnen het EU-mededingingsrecht (vrijstelling artikel 101, lid 3, VWEU), tegen de belangen van boeren om een eerlijke betaling te krijgen voor een duurzaam voedselproduct. Zo zegt de EU-Commissie eigenlijk: “een lage voedselprijs voor consumenten is belangrijker dan een eerlijke prijs voor boeren”. De EU zou de verkoop en marketing van voedselproducten met de hoogste klimaatuitstoot onder de kostprijs en met prijsverlagingen en stuntprijzen voor consumenten moeten beperken (vergelijkbaar met alcohol).

De TAPP-coalitie verwelkomt:

- Het belonen van boeren voor koolstof opslaan in landbouwbodems en ecosysteem-diensten en prioriteit voor eerlijke prijzen voor boeren, met hogere prijzen betaald door voedsel- en detailhandelsbedrijven voor het belonen van boeren voor milieu- en dierenwelzijnsverplichtingen. De 'vrijwillige duurzaamheidsbenchmark op boerderijen' kan voedsel-, detailhandels- en cateringbedrijven helpen om te beginnen met 'true pricing' waarbij de afgewentelde milieukosten in de prijs van voedsel worden opgenomen.
- Europa's afhankelijkheid van buitenlands graan voor het voeden van vee aanpakken. Dit kan leiden tot beleid om diëten met minder vlees en zuivel te verbeteren. De EU schreef: “We moeten nadenken over de manier waarop eiwitten worden geproduceerd en geconsumeerd in de EU, en een alomvattend plan ontwikkelen”.
- Toezegging om de regels voor dierenwelzijn te verbeteren en wrede kooihuisvesting in de landbouw geleidelijk uit te bannen.
- Het nieuwe EU 'werkpakket veehouderij' met beleidstrajecten en instrumenten voor de sector. De TAPP Coalitie beveelt een instrument voor 'echte en eerlijke prijzen' aan om de sector te helpen “meer extensieve veeteeltsystemen te valoriseren”. Wij bieden aan om hiervoor samen te werken met de EU-Commissie.
- Jaarlijkse voedseldialoog en promotie (subsidies?) voor lokale (gezonde) voedselinitiatieven.

De TAPP Coalitie is lid van het EEB dat deel uitmaakt van een nieuw Raad die de Commissie adviseert over voedsel- en landbouwbeleid. Veel van de 30 leden van deze Raad hebben verklaard dat de consensusovereenkomst (Strategische Dialoog) volledig moet worden uitgevoerd, zonder cherry picking. Net als de TAPP Coalitie pleitte ook de EEB in zijn Position Paper voor een Agri-ETS. CAN Europe, waar TAPP Coalitie ook bij is aangesloten, had vergelijkbare eisen aan de EU voor emissie beprijzing van landbouw en voedsel en 'de vervuiler betaalt'.

EINDE
Info: Jeroom Remmers | Directeur TAPP Coalitie | info@tappcoalitie.nl 0031622407712

Powerpoint presentatie TAPP Coalitie over voordelen en ombuigen van risico's bij Agri-ETS

Origineel weergeven