« TAPP Coalitie vraagt supermarkten om 'Nationale Week van de Eerlijke Vleesprijs' »

Gepubliceerd op 09-03-2020

PERSBERICHT
 
OPROEP AAN SUPERMARKTEN: OOK EEN NATIONALE WEEK VAN DE EERLIJKE VLEESPRIJS
 
Amsterdam, 9 Maart 2020
 
Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees, waar vrijwel alle supermarkten aan meedoen. De TAPP Coalitie roept supermarkten op om ook een jaarlijkse Nationale Week van de Eerlijke Vleesprijs te houden bijvoorbeeld bij de Fair Trade Week van 2-10 mei. Zo kan eerlijk worden gecommuniceerd over de echte prijs van vlees inclusief externe kosten. Dit als opmaat naar overheidsbeleid voor een eerlijke vleesprijs, dat er snel aankomt als het aan 63% van de Nederlandse ligt (AD lezerspoll, zie https://tappcoalitie.nl/nieuws/12340/rtl-nieuws-en-ad-positief-over-hogere--eerlijke-vleesprijs-).
 
De TAPP Coalitie vindt het belangrijk dat ook supermarkten consumenten eerlijk informeren over de ‘true price’, de echte prijs van voedsel. Hierbij worden externe milieukosten in beeld gebracht. Volgens een onderzoek uit 2015 van de FAO, de wereld voedsel organisatie, is de prijs van voedsel in de supermarkt maar de helft van de ‘echte kosten’[1]. Dit komt omdat veel externe milieu- en gezondheidskosten (zoals broeikasgassen en kosten voor obesitas) niet worden meegerekend.
 
Als alle milieukosten zoals broeikasgassen, stikstof, fijnstof en biodiversiteitsverlies worden opgeteld bij de huidige vleesprijzen in de supermarkt, gaan deze omhoog met 45 eurocent per ons varkensvlees, 57 eurocent per ons rundvlees en 20 eurocent per ons kip, volgens CE Delft. De TAPP Coalitie vraagt supermarkten gedurende een week jaarlijks de vleesprijzen met deze meerprijs te verhogen, zodat consumenten eerlijk geïnformeerd worden over de echte prijs inclusief milieukosten en voorbereid worden op invoering door de overheid van een ‘eerlijke vleesprijs’ inclusief alle milieukosten. De TAPP Coalitie vraagt supermarkten de meerprijs van vlees die week eerlijk te verdelen onder veehouders en consumenten. De prijs van eiwitrijke groenten en vleesvervangers kunnen dan een week fors verlaagd worden en boeren krijgen beter uitbetaald. Uit een lezerspoll bij het AD eind 2019 bleek dat een meerderheid van 63% van de Nederlandse bevolking akkoord gaat met bovengenoemd voorstel, dat het best via fiscaal beleid geregeld kan worden. De staatssecretaris van Financiën heeft in november 2019 aan de Kamer toegezegd dit te onderzoeken.
 
Meer informatie:
 
True Animal Protein Price Coalitie (TAPP Coalitie)
tappcoalitie.nl
Jeroom Remmers
Directeur
06 22 40 77 12
 


[1] FAO: Natural Capital Impacts in Agriculture (2015). The total hidden environmental costs of global food production amount to USD 2330 billion per year (2,3 trillion USD: The calculations carried out by the FAO have indicated that the hidden costs of food production are about the same as the market value. This means that, on average, food would be twice as expensive if all of the current hidden costs were charged to consumers.

 

Schadekosten-vlees-CE-1583752727.png
Milieukosten-vlees-echte-prijs-CE-1583752778.png
images-stuntprijs-vlees-1583752795.jpg
roodvlees-1140x640-1583752913.jpg