« Minister Schouten positief over eerlijke vleesprijs»

Gepubliceerd op 12-06-2020

Breedgedragen petitie biedt input voor verkiezingsprogramma’s

Den Haag, 12 juni 2020 

Landbouw Minister Schouten is positief over het voorstel van de TAPP Coalitie en de petitie https://www.eerlijkevleesprijs.nl: https://youtu.be/LiycKAp_mf8 Ze riep politieke partijen op dit plan serieus te nemen, berichtte het ANP.

De TAPP Coalitie (True Animal Protein Price Coalitie) heeft vandaag namens Nederlandse burgers een petitie aangeboden aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten. Het initiatief houdt in dat er een reëlere (hogere) prijs voor vlees betaald wordt. Met de bedoeling dat groenten en fruit goedkoper gemaakt worden, boeren inkomenssteun krijgen om te verduurzamen en lage inkomens gecompenseerd worden. De petitie zorgde voor 50.000 handtekeningen binnen een paar weken tijd. TAPP werkt vanwege dit draagvlak constructief met meerdere politieke partijen samen aan een voorstel, waarvoor ze nu een tekst schrijft voor een initiatiefwet Eerlijke vleesprijs. 

De verwachting is dat het voorstel voor 2022 ingevoerd zal zijn; hetzij via initiatiefwetgeving voor een eerlijke vleesprijs, of dat het wordt meegenomen in diverse verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezing in 2021. Kamerleden van zeven politieke partijen spraken recent al hun steun uit voor de eerlijke vleesprijs. Uit polls en de petitie blijkt dat Nederlanders hier achter staan (63% [1] van de Nederlanders steunt de invoering van een eerlijke vleesprijs zoals TAPP die voorstelt), op voorwaarde dat de hoger betaalde prijs wordt gebruikt voor de drie te ondersteunen doelen. Op 22 april jl. stuurde minister Hoekstra van Financiën de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen naar de Tweede Kamer. Uit deze rapporten blijkt dat ook de regering positief oordeelt over het invoeren van een eerlijke vleesprijs. Bij het in ontvangst nemen van de petitie riep minister Schouten politieke partijen op om in gesprek te gaan over het opnemen van een eerlijke vleesprijs in hun verkiezingsprogramma.

Minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedsel: ”Ik zie dat bij de consument het bewustzijn echt gegroeid is dat boeren een eerlijke prijs verdienen en dat die consument zelf een eerlijkere prijs moet betalen voor goed voedsel. Dus sterk aan dit voorstel is dat ook de consument een rol heeft, naast de boer waarover al zo veel gesproken wordt.” 

De TAPP Coalitie, bestaande uit boeren, artsen, jongeren, voedingsorganisaties, milieu- en dierenwelzijnsorganisaties en diverse bedrijven, pleit sinds 2018 voor het belang van een eerlijke beprijzing van vlees en zuivel. In het voorstel van TAPP komen de opbrengsten van de eerlijkere prijs in een transparant fonds. Door een gemiddelde verhoging van 16-34 cent per ons vlees, loopt dit fonds op tot 1,3-1,7 miljard euro per jaar in 2030. Naast goedkopere groenten en fruit wordt een groot deel (33-50%) gereserveerd om de landbouwsector te helpen verder te verduurzamen. Het plan beoogt expliciet dat vlees toegankelijk blijft voor iedereen door koopkracht te compenseren voor lagere inkomensgroepen.

Jeroom Remmers van de TAPP Coalitie: “Uit onderzoek blijkt dat er te weinig wordt betaald voor vlees. De maatschappelijke kosten van vlees zijn op dit moment namelijk geen onderdeel van de prijs. Dat levert grote problemen op, zoals klimaatschade, ontbossing, bedenkelijk dierenwelzijn, hoge zorgkosten en lage inkomens voor boeren. Een eerlijke, iets hogere prijs voor vlees pakt die problemen aan.” 

“Het kabinet heeft al een werkgroep ingesteld over true cost pricing om te kijken wat de daadwerkelijke prijzen van producten zijn. Dit voorstel doet er een schep bij door te zorgen dat geld terugvloeit naar de boeren, naar goedkopere groenten en fruit en naar mensen die vlees anders niet kunnen betalen, dat is een mooie combinatie”, zeiminister Schouten vanochtend op het Binnenhof.

Gisteren nog sprak Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zich positief uit over de invoer van een eerlijke vleesprijs in een uitvoerig gesprek met de Tweede Kamer. De nieuwe EU Farm to Fork Strategy die Timmermans twee weken geleden presenteerde, bevat voorstellen die te lage prijzen van vlees tegengaan.

Remmers: “Een eerlijke vleesprijs levert gewoon winst op voor iedereen: goedkopere groenten en fruit, extra geld voor boeren, lagere zorgkosten, een schoner milieu en meer dierenwelzijn. Logisch dat er breed draagvlak voor is.”

[1] volgens Algemeen Dagblad 63% van 19.000 van hun lezers en volgens een enquête van DVJ Insights 52-62% van de stemmers op de vier regeringspartijen: VVD-stemmers steunen het plan het meest.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.

Foto’s en filmbeelden van de uitlatingen van de minister kunnen opgevraagd worden bij Eli Schim van der Loeff, eli.schimvanderloeff@omnicomprgroup.com, 06 - 29 55 19 61

Meer info: www.tappcoalitie.nl. De tekst van de petitie staat op www.eerlijkevleesprijs.nl

Filmbeelden van quotes van Kamerleden van CU, SGP, D66, PvdA, GL, PvdD en DENK die positief zijn over een eerlijke vleesprijs, steun voor boeren en lagere prijzen voor groenten en fruit zijn hier te zien:

https://tappcoalitie.nl/nieuws/14193/zeven-politieke-partijen-spreken-steun-uit-voor-eerlijke-vleesprijs-

Voor vragen, neem contact op met:

Jeroom Remmers, TAPP Coalitie, 06 - 22 40 77 12, info@tappcoalitie.nl

Jeannot Waaifoort, Omnicom PR Group 06 - 27 83 00 73, Jeannot.waaifoort@omnicomprgroup.com

Over TAPP Coalitie

De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie), is een nieuwe organisatie in Amsterdam, in 2018 opgericht, die zich inzet voor het betalen van de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen bij vlees en zuivel, vanwege de hoogste urgentie.

Dit bericht in de media: 

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1220629425/minister-schouten-discussie-over-vleestaks-niet-uit-de-weg-gaan

https://www.lc.nl/binnenland/Minister-Schouten-ga-discussie-over-vleestaks-niet-uit-de-weg-25753679.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.nd.nl/nieuws/varia/977137/minister-schouten-ga-discussie-over-vleestaks-niet-uit-de-weg

https://www.zeelandnet.nl/nieuws/minister-schouten-ga-discussie-over-vleestaks-niet-uit-de-weg

fotoCarolaSchouten-1591965397.jpg