« Honderden bedrijven willen milieuheffing vlees in regeerakkoord»

Gepubliceerd op 18-05-2021

Honderden bedrijven willen milieuheffing vlees in regeerakkoord

De oproep van TAPP Coalitie om een milieuheffing op vlees op te nemen in een nieuw regeerakkoord en de heffings opbrengst te gebruiken voor een lagere btw op groenten en fruit en compensaties voor boeren en lage inkomens, krijgt steun van honderden bedrijven.

Dit bleek vandaag uit een brief aan informateur Mariette Hamer, ondertekend door onder andere Danone, Alpro, HAK en Ekoplaza. Het voorstel werd al gesteund door partners van de TAPP Coalitie waaronder, Beyond Meat, Quorn, Vivera, MVO-Nederland, een netwerk van honderden (middel)grote bedrijven, V-entrepreneurs, een netwerk van 500 vegan start-ups, EAPF, een Europese koepelorganisatie voor plantbased food waar ook Unilever, Nestle, Upfield, Oatly aan deelnemen. Andere bedrijven partners van TAPP Coalitie zijn Climate Neutral Group, Maurits Groen MGMC, Kipster, Hutten, Dutch Cuisine, BKB, Koppert Cress, Omnicom/OPRG, GreenDish, Climate Cleanup, Transitie Coalitie Voedsel, de Nationale Week Zonder Vlees, Caring Farmers en Netwerk GRONDig (zo’n 1000 grondgebonden melkveehouders), BD boeren en Dreug. TAPP wordt gesteund door o.a. Stichting DOEN en Triodos Foundation.

Eerder bleek uit enquêtes van Kieskompas en DVJ Insights dat 52-63% van de Nederlanders het voorstel steunt. 67% van de CDA-stemmers en 72% van de VVD stemmers zijn akkoord met een milieuheffing op vlees van 1 euro/kg, als opbrengsten worden gebruikt om boeren financieel te steunen bij verduurzaming en meer dierenwelzijn. Ook Duitsland wil een heffing op vlees en zuivel invoeren. Minister Schouten is ook enthousiast over het plan. Ze liet het opnemen in het ChristenUnie verkiezingsprogramma en werkt aan voorbereidende stappen (onderzoek, draagvlak). Steeds meer adviesorganen gaven al groen licht: Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, PBL, RIVM en de adviesrapporten ‘Bouwstenen voor een beter Belastingstelsel’ en ‘Bestemming Parijs’ klimaat routekaart voor 2030’ van AFM voorzitter Laura van der Geest. Deze commissie stelde voor een heffing op vlees in te voeren en de opbrengst te gebruiken om broeikasgasemissies te verlagen in de landbouw en bosbouw.

De oproep aan Mariette Hamer is hier te lezen: https://tappcoalitie.nl/nieuws/16366/brede-coalitie-vraagt-om-minder-vleesconsumptie-in-volgend-regeerakkoord-

Meer info: Jeroom Remmers

Directeur TAPP Coalitie

06 22 40 77 12

Filmbeelden met minister Schouten en prof Seidell (voedsel en gezondheid VU) nav petitie eerlijkevleesprijs.nl die in een paar weken 50.000 x getekend werd vorig jaar:

https://www.youtube.com/watch?v=yFxtbBqpoO

De kans is groot dat D66 in de onderhandelingen over een regeerakkoord (met steun van GL en PvdA) een heffing op vlees wil opnemen in het akkoord; zie https://tappcoalitie.nl/nieuws/16024/verkiezingsoverwinning-voor-d66---milieuheffing-op-vlees-in-het-regeerakkoord

7 politieke partijen spraken zich al positief uit voor een heffing op vlees, zie deze filmbeelden:
https://tappcoalitie.nl/nieuws/14193/zeven-politieke-partijen-spreken-steun-uit-voor-eerlijke-vleesprijs-

TAPP-Coalitie-Infographic-1621350739.jpg
Milieukosten-vlees-echte-prijs-CE-1621350800.png
overgewicht-01621524604.jpg