Vlees en zuivel 16% en 14% duurder dankzij oorlog Oekraine
Volgens het CBS was vlees in de maand juni gemiddeld 16% duurder dan een jaar eerder. Voor zuivel was dat 14%, terwijl voedsel gemiddeld 11% gestegen was in prijs. Volgens CBS was vlees in mei 18% duurder dan een jaar eerder en in april 10%. Dankzij de oorlog in Oekraine is de prijs van graan flink gestegen en zijn energieprijzen verhoogd waardoor kunstmest en transport ook duurder zijn geworden. Als gevolg daarvan hebben landen exportrestricties ingesteld dat prijzen nog verder opvoerde.
Voor vlees en zuivel zijn erg veel veevoer grondstoffen (granen) nodig. Daardoor schieten prijzen voor vlees en zuivel extra snel omhoog. Door de prijsstijging gaan mensen minder vlees en zuivel kopen is de verwachting. Bij een milieuheffing op vlees en zuivel is dit immers ook de verwachting.
In het eerste kwartaal van 2022 werd er 9,5 miljoen kg minder vlees verkocht dan in het eerste kwartaal van 2022 door de
supermarkten (cijfers gemeten in Nederlandse supermarkten exclusief LIDL en ALDI en exclusief online supermarktverkoop). Dit is een daling van 9.4% in de vleesverkoop. Het is vrijwel zeker dat hier een correlatie is met de prijsstijging van vlees. Daarnaast is er nog een corona-effect; in het eerste kwartaal van 2022 ging alles is weer open, ook restaurants. Daardoor kochten mensen wat minder voedsel bij supermarkten, omdat men weer in de horeca kon eten en drinken; we zien ook ene daling in de supermarkt verkoop van plantaardige eiwit verkopen in het eerste kwartaal van 2022 (o.a. vlees- en zuivelvervangers, peulvruchten, noten, paddenstoelen). Bron: GPA/IRI. Eind juli worden nieuwe verkoopcijfers van vlees over het tweede kwartaal van 2022 verwacht. In Q2 was de prijsstijging van vlees en zuivel nog groter dan in Q1. Voor Q2 is beter in te schatten hoe de prijsstijging van vlees samenhangt met een daling in de verkoop ervan.
Volgens CE Delft is de lange termijn prijselasticiteit van varkensvlees en kip -1 (bij hoge en blijvende prijsstijgingen zoals door heffingen). Dit betekent dat bij 10% prijsstijging de verkoop daalt met 10%. Bij een prijsstijging van 16% zou dan een daling van 16% verwacht worden in de verkoop van vlees. CE Delft hanteert echter ook korte termijn prijselasticiteiten (bij lagere prijsstijgingen). Voor varkensvlees en kip zou dat -0,6 zijn. Dan daalt de verkoop van vlees met 6% als de prijs 10% stijgt. (Bron: Duurzaamheidsbijdrage vlees, 2019)