« Natuurmonumenten, WNF, Greenpeace willen eerlijke prijs vlees en zuivel »

Gepubliceerd op 29-07-2022

In een brief van 25 juli aan landbouw minister Staghouwer hebben de Groene11 natuur- en milieu organisaties gevraagd om een 'eerlijke prijs in te voeren voor vlees en zuivel'. De brief geeft aanbevelingen voor een duurzaam toekomstperspectief voor agrarische ondernemers, die terecht moeten komen in een brief van de Minister begin september. De brief is geschreven door Kirsten Schuijt, CEO van het Wereld Natuur Fonds mede namens GreenpeaceNL, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, de Natuur- en Milieufederaties, SoortenNL en Vogelbescherming Nederland. Vorig jaar pleitten 75 zorgorganisaties, 3 topsectoren en tal van bedrijven en ngo's voor een heffing op vlees.

"De overheid heeft een actieve rol om de duurzame keuze, ook de logische keuze te maken voor de consument via prijsstellingsbeleid en voorlichting. Omarm als kabinet het ‘Boer tot Bord’-doel van 25% biologische landbouw ook als doel voor de consumptie in 2030. Neem het voortouw in het stimuleren van een gezond en duurzaam eetpatroon en kom met een alomvattend pakket aan maatregelen, waaronder beperkingen op reclame voor vlees en zuivel, het stimuleren van plantaardige eiwitconsumptie, een duurzaam, meer plantaardig inkoopbeleid van overheidsinstellingen, het doorvoeren van 0% btw op groente, noten en fruit en het invoeren van een eerlijke prijs voor vlees en zuivel (gedifferentieerd naar productiemethode), waardoor boeren in staat gesteld worden om met minder vee en minder negatieve effecten op natuur en milieu een goed inkomen te verdienen".

Jeroom Remmers, directeur van TAPP Coalitie reageert verheugd: 'Voor het eerst hebben Natuurmonumenten, WNF, Greenpeace en andere natuur organisaties zich nu duidelijk uitgesproken voor een milieuheffing op vlees en zuivel, waarbij de opbrengst ten goede moet komen aan boeren. We zien dat als grote steun aan de plannen van TAPP Coalitie, die zich hier al drie jaar voor inzet. Tot nu toe had alleen Milieudefensie zich achter de TAPP Coalitie geschaard, maar blijkbaar is het hen gelukt de andere groene organisaties mee te nemen in dit plan, dat de steun heeft van de meerderheid van de bevolking en bijna 60 partners van TAPP Coalitie, die 0,6 miljoen mensen vertegenwoordigen. Uit de brief van de Groene11 blijkt dat het gaat om 'actief overheidsbeleid via prijsstelling" bij vlees en zuivel, dus we hebben het concreet over een heffing. De organisaties willen de hogere, eerlijke prijs differentieren naar productiemethode. Ik denk hierbij aan een lager tarief voor biologische zuivel en vlees dan voor gangbaar geproduceerde producten. Het TAPP Coalitie plan maakt onderscheid in de heffing voor kip, varkensvlees en rundvlees, op basis van milieukosten per kg vlees. Uiteindelijk is een consumentenheffing het beste om alle milieukosten te dekken, omgerekend 20 eurocent per ons kip, 45 eurocent per ons varkensvlees en 57 eurocent per ons rundvlees, bij melk 25 eurocent per liter en bij kaas 25 eurocent per 100 gram. Voor biologische zuivel en vlees zou dat de helft kunnen zijn, of zelfs in de eerste vijf jaar een vrijstelling".

Het plan van TAPP coalitie houdt rekening met lage inkomens. Zo zouden 4 miljoen mensen gecompenseerd moeten worden met 120 euro per jaar via bijv. een hogere zorgtoeslag. En de 0% btw op verse groenten en fruit die het kabinet in 2024 wil invoeren zou verbreed moeten worden naar ook bewerkte groenten en fruit, noten, vlees- en zuivelvervangers. Dan gaat bijna iedereen er netto op vooruit.

De brief aan Staghouwer noemt overigens ook een aanvullende oproep aan marktpartijen om bij te dragen aan een beter inkomen voor duurzame veehouders. Natuurmonumenten ligt toe dat ook "ketenpartijen financieel bij moeten dragen aan het verduurzamen van de sector. Dankzij nieuwe Europese concurrentiewetgeving kunnen deze partijen nu afspraken maken over hogere duurzaamheidseisen en boeren hiervoor extra belonen. De overheid moet het maken van deze ketenafspraken afdwingen, maar ook de consument stimuleren om bewuste keuzes te maken bij het boodschappen doen. Zo krijgen agrarische ondernemers een eerlijke prijs voor duurzame producten en kunnen maatschappelijke gelden worden ingezet voor die zaken die alleen met publiek geld betaald kunnen worden".

Nieuwsberichten in de media over dit onderwerp (selectie): 

https://www.boerderij.nl/natuur-en-milieuorganisaties-willen-tax-op-vlees-en-zuivel#:~:text=De%20overheid%20moet%20een%20heffing,van%20Landbouw%20Natuur%20en%20Voedselkwaliteit.

https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/milieuorganisaties-willen-heffing-op-vlees-en-zuivel

https://www.foodagribusiness.nl/natuur-en-milieuorganisaties-willen-taks-op-vlees-en-zuivel/

Schermafbeelding-2021-09-22-om-23-17-28-1659090248.jpg