« COP28! Wat gaat TAPP doen tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties? »

Gepubliceerd op 29-11-2023

COP28: De Klimaat Conferentie van de Verenigde Naties
De Klimaattop van de Verenigde Naties staat voor de deur! De komende weken vindt deze cruciale conferentie voor klimaatactie plaats in Dubai. Voor het eerst in de geschiedenis van de COP staan landbouw en voedsel hoog op de agenda. De COP28-voorzitter dringt aan op een ondertekende verklaring over klimaat, landbouw en voedsel waarin landen worden verplicht om elk jaar een update te geven van hun toezeggingen en voortgang.

Namens TAPP Coalition zullen Jeroom Remmers, Maarten Rigter en Tim Reysoo de Klimaattop bijwonen. Verder zullen er verschillende side-events, panels en persconferenties worden georganiseerd. TAPP Coalitie neemt dit jaar met een eigen evenement deel aan het Food4Clmate Paviljoen dat onder andere door ProVeg International wordt georganiseerd. 

Jeroom zal lezingen en presentaties geven over de idealen van TAPP Coalitie. Hij zal het specifiek hebben over de grote klimaatvoordelen van belastinghervormingen in het voedselbeleid en voor emissiehandelssystemen in de landbouw. In deze e-mail geven we graag een overzicht van deze evenementen. 

Het volledige 2-weekse programma van evenementen in het Food4Climate Paviljoen kan hier bekeken worden: https://food4climatepavilion.com
 

Panel: Carbon Pricing in Agriculture and Food Systems – A Great Opportunity or a Complex Distraction?

Op 2 december, van 12.15-13.00 CET (15.15-16.00 GST), zal er een panel plaatsvinden in het Food4Climate Paviljoen georganiseerd door TAPP Coalition met steun van Unilever over CO2-beprijzing in voedselsystemen.

Tijdens dit panel zullen Thomas Lingard, Unilever's Wereldwijde Duurzaamheidsmanager, en Jeroom Remmers met andere deelnemers discussiëren over de noodzaak van klimaatbeprijzing in voedselsystemen, de voor- en nadelen, en suggesties voor toekomstige maatregelen.

Je kan je inschrijven voor de (Engelse) panel via deze link, of deelnemen met zoom (Code: 136870)

Panel: New Financial Mechanism, Pricing & Subsidy Strategies to Transform Food Systems & Meet Climate Goals.

Op 9 december van 13.45-15.15 CET (16.45-18.15 GST) is er weer een door UNFCCC ondersteund panel, georganiseerd door TAPP Coalitie, FAIRR/Jeremy Coller Foundation en Citizens' Climate Education Corp.

Deze panel zal focusen op voedselsystemen en de nodige actie om de klimaatdoelen te halen. Voedselsystemen veroorzaken 1/3 van de wereldwijde uitstoot, maar slechts een klein deel van de klimaatfinanciering en financiële prikkels ondersteunt betere voedselsystemen. Tijdens de panel bespreken we hoe we prikkels kunnen verschuiven met een stappenplan voor de landbouw, beprijzing van broeikasgasemissies, belastingheffing en verschuivingen in overheidssubsidies, en een financieringsfaciliteit voor goed voedsel. 

Sprekers: Jeremy Coller (FAIRR) Jeroom Remmers (TAPP Coalition; online), Zitouni Ould-Dada (FAO), Jarl Krausing, de internationale directeur van het Deense CONCITO instituut, Gunhild Stordalen (EAT), Olav Kjørven (EAT), Ertharin Cousin (FSF), Matthew Reddy (GEF), Juergen Voegele (Wereldbank), en Amina Mohammed (UN-DSG).


TAPP Coalitie Persconferenties 1, 2 en 5 december

Bovenaan de pagina vindt u het (Engelse) schema en de programmering van de persconferenties van TAPP Coalitie tijdens de COP28 klimaatconferentie. De links die nodig zijn om online deel te nemen aan deze conferenties zullen worden gedeeld op onze socials: FacebookInstagramTwitter en LinkedIn.  

De tijden in het schema zijn in lokale tijd GST. Dit is 3 uur voor op de CET tijdzone.
10:30 uur Gulf Standard Time (GST) is 07:30 uur Midden-Europese tijd (CET)
 
Misschien zijn de opgenomen persconferenties / evenementen hier te zien https://unfccc.int/cop28/virtual
 
Andere UNFCCC ondersteunde evenementen kunnen hier bekenen worden, ook kan je het dagelijkse nieuws over de waarnemeningen van NGOs hier lezen.

 
Resolutie aan milieuministers en voorzitter op COP28

Twee van de persconferenties (1 en 5 december) gaan over de overconsumptie van vlees in de OESO-landen en China. Voorafgaand aan de klimaattop in Dubai heeft TAPP Coalition initiatief getoond ondertekenaars te vinden voor een resolutie gericht aan alle milieuministers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), China, en het voorzitterschap van COP28. Deze resolutie roept de rijkere OESO-landen en China op om (klimaat)maatregelen te nemen om de hoge vleesconsumptie te verminderen, bijvoorbeeld door fiscaal beleid. Dit is cruciaal om klimaatverandering wereldwijd tegen te gaan.
Deze resolutie is voorafgaand aan de klimaattop verstuurd naar alle milieuministers in de wereld die geen deel uitmaken van de OESO of China. We hebben al een eerste ondertekenaar uit Afrika, we hopen dat er meer zullen volgen.

 
Heel erg bedankt voor het lezen van deze pagina! We hopen dat u de tijd vindt om onze panels en persconferenties bij te wonen!

Wilt u ons helpen de wereld een stukje mooier te maken?
Wordt dan Donateur!

cop-28-1701272747.jpg
Persconference-Schedule-1701272342.png