« Wereldpers pakt boodschap Tapp Coalitie op; in Brussel enthousiasme»

Gepubliceerd op 07-02-2020

De presentatie in het Europees Parlement op 5 februari van de voorstellen van de Tapp Coalitie werd wereldnieuws. Nationale TV zenders in Frankrijk en Polen zonden het uit, Guardian, Le Monde, Fortune, iedereen schreef erover. Linked in editors zagen een trending topic en maakten het de 'editors pick'. zie: https://tappcoalition.eu/nieuws

Interview met Tapp Coalitie directeurr Jeroom Remmers over het voorstel (4 minuten):

https://www.youtube.com/watch?v=anqQqcASM70&t=4s

China Global Television Network maakte deze youtube video met een samenvatting van het TAPP Coalitiovoor n voorstel 'eerlijke vleesprijzen' in de EU vanaf 2021: https://www.youtube.com/watch?v=1l1_zrcCGnM (55 seconds)

Het journaal in Rusland zaterdag 15 Feb; om 19.00 u Moskou tijd een interview uit met Jeroom Remmers vanaf minuut 4.44-6.28 in een uitgebreide rapportage over de gevolgen van teveel vlees eten voor de gezondheid en het klimaat, zie: https://www.ntv.ru/video/1825723/?from=newspage

Tapp Coalitie overhandigde 6 feb haar rapport 'Aligning food pricing policies with the European Green Deal' en het CE Delft rapport 'A sustainability charge on meat' aan Lukas Visek, uit het team van Frans Timmermans en Diederik Samsom (European Green Deal). Een dag eerder, spraken diverse Europarlementariers van vier politieke fracties steun uit voor de voorstellen. Zo kan de EU  3% minder broeikasgassen uitstoten, als we minder vlees eten: 120 Mton, even veel als alle broeikasgassen van Denemarken, Ierland, Slovakije en Estland bij elkaar.

Consumenten gaan er 10-73 euro per jaar op vooruit dankzij lagere zorgkosten, goedkopere AGF en compensaties

Nog los van de duurzaamheidswinst zou zo’n vleestaks Europa 32 miljard euro opleveren, Nederland 1,3 miljard, waarbij in Europa de gezondheidskosten volgens Oxford University met ruim 11 miljard euro per jaar dalen omdat teveel vlees eten de zorgkosten opjaagt en jaarlijks laat stijgen. Dus een derde deel van de ‘eerlijke vleesprijs’ krijgen consumenten weer terug door een goedkopere zorgverzekering.  Met de 32 miljard euro (of 1,3 in Nederland) kun je boeren subsidiëren die duurzamer en minder produceren, en burgers compenseren. Niet alleen met een lagere belasting op groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook met een hogere zorgtoeslag. Al met al gaan consumenten er 10 euro/jaar op vooruit en flexitariers en veganisten zelfs 40 tot 73 euro volgens een berekening op de nieuwspagina zie https://tappcoalition.eu/nieuws/13165/true-meat-prices-in-the-eu--welcomed-by-eu-commission-and-eu-consumer-organization-beuc-during-food-debate

De media in Nederland bleven muisstil, alleen een alerte NRC journalist publiceerde vandaag dit artikel: 

Hoe maak je wortel van worst?
Wat eten we? Een Nederlandse coalitie lobbyt in Europa voor een ‘duurzaamheidsbijdrage’ voor vlees. De belangstelling in Nederland viel een beetje tegen.
Martine Kamsma
7 februari 2020 om 16:52 Leestijd 2 minuten

The Guardian schreef erover, Le Monde schreef erover, maar in Nederland was het stil, toen vorige week in Brussel bij de Europese Commissie een Nederlandse club langskwam om te lobbyen voor duurder vlees. Om het samen te vatten: een onsje kipfilet zou 20 cent duurder moeten worden, een rundertaartje van 100 gram 57 cent. Dat is dus wat erbij komt als je bovenop de productiekosten ook de kosten meeneemt voor uitstoot, landgebruik, biodiversiteit en dierziektes, berekenden de milieuconsultants van CE Delft voor de True Animal Protein Price Coalitie.

Je zou nu al een lichte irritatie kunnen voelen opkomen. Of een zekere vermoeidheid. We weten het langzamerhand wel, toch? Dat vlees van alles wat we eten de grootste voetafdruk heeft, en dan vooral rund. En hoe vaak is nu al ingewreven dat rood vlees en bewerkt vlees zoals worst ongezond zijn in de mate waarin we het nu eten?

Als je het maar vaak genoeg hoort, treedt vanzelf de fase van onverschilligheid in. Het zal wel. Ze doen maar. Maak mij maar wakker als het zover is. Is er nog iets leuks op Netflix?

Het heeft Jeroom Remmers, de aanvoerder van de coalitie enigszins verbaasd: zoveel internationale media-aandacht, en bijna niemand uit Nederland aan de lijn gehad. Hij heeft er geen verklaring voor – behalve „dat journalisten het misschien zelf ook niet zo leuk vinden als hun vlees duurder wordt”.

Het kan ook zijn dat de vraag of het nodig is om vlees duurder te maken allang is gepasseerd. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) heeft al gezegd dat onze voeding te goedkoop is. De vraag is nu eerder: hoe blijf je die boodschap verkopen, hoe voorkom je dat mensen murw worden?

„Door het voordeel te laten zien”, zegt Remmers. Hij rekent voor: nog los van de duurzaamheidswinst zou zo’n vleestaks Europa 32 miljard euro opleveren, Nederland 1,3 miljard. Met dat geld kun je boeren subsidiëren die duurzamer en minder produceren, en burgers met lagere inkomens compenseren. Niet alleen met een lagere belasting op groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook met een hogere zorgtoeslag.

Voordeliger
Of iedereen dat als winst zal zien is weer een andere kwestie. Je kunt bij de kassa of aan het einde van de maand wel beter uitkomen, maar zo werkt de menselijke psyche nu eenmaal niet altijd. Iets verliezen waaraan je gewend en gehecht was – goedkope hamburgers – telt soms zwaarder dan iets positiefs krijgen dat je nog niet had – vooral als de braadworstjes nog steeds naar je lonken in de supermarkt.

Remmers brengt tegen dat „gepercipieerde verlies” in dat niemand zijn vlees wordt afgepakt: je bent het voordeligst uit als je het duurdere vlees laat liggen en daarvoor in de plaats goedkopere groenten en fruit koopt, maar je kunt ook vlees kopen van het geld dat je overhoudt voor groente of extra krijgt bij je zorgtoeslag.

Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling van die hele vleestaks. CE Delft voorspelt dan ook dat de consumptie met 30 tot 70 procent afneemt als vlees een duurzaamheidsbelasting krijgt. Zin of niet: die worst moet dus toch een wortel worden.

Lees ook het opiniestuk van Jaap Seidell en Jeroom Remmers: Maak vlees duurder en groenten goedkoper https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/20/maak-vlees-duurder-en-groenten-goedkoper-a3970627

PhotoLukasVisek-JeroomRemmersEUFooddebate-1581095642.JPG
Schermafbeelding-2020-02-05-om-21-38-56-1581095723.png
healthtaxes-meat-1581095740.jpg
MEP-hosts-Bas-Eickhout-Sylwia-Spurek-Mohammed-Chahim-1581095747.jpg
if-meat-consumption-grows-1581095761.jpg
meat-tax-LinkedIn-Editors-picks-1581095772.png
trendingtopic1-1581095805.png
trendingtopic2-1581095836.png
True-price-of-meat-event-photo-2-1581095818.jpg
Sini-Erajaa-Greenpeace-1581095824.jpg
Camille-Perrin-BEUC-and-Jeroom-Remmers-TAPP-1581095849.jpg
Isabella-Lang-IFOAM-1581095861.jpg