Nieuwe stemwijzers gezond voedsel gelanceerd
Nieuwe stemwijzer gezond voedsel gelanceerd – welke partij meest ‘gezond’?
Ongezond voedsel verhoogt risico op IC opname in ziekenhuis met corona
25 februari 2021
Naast stemwijzer.nl, kieskompas, partijgedrag.nl, kiesklimaat.nl en jongerenkieswijzer is er nu ook de Voedsel Stemwijzer van TAPP Coalitie, die laat zien welke partij uit de Tweede Kamer het best bij je past als je gezonde voeding belangrijk vindt. De corona crisis heeft ons laten zien hoe belangrijk gezonde voeding is. Bijna 80% van de mensen die op de Intensive Care lagen in het ziekenhuis met corona, bleken last te hebben van overgewicht. Ook diabetes 2 en hart- en vaatziektepatiënten zijn sterk oververtegenwoordigd. De kans op deze ziekten groeit door ongezonde voeding: teveel vlees, suiker en te weinig groenten en fruit. Jeroom Remmers, initiatiefnemer van de Voedsel Stemwijzer en directeur van stichting TAPP Coalitie: “Politieke partijen die ons helpen gezonder te eten, zijn dus belangrijk in ziektepreventie en het verlagen van zorgkosten, die de laatste jaren al met 3 miljard euro per jaar toenamen (zo’n 250 euro per volwassen Nederlander)”.
Stemwijzer Gezond Voedsel
In aanloop naar de verkiezingen van 17 maart is het van belang voor een duurzamere wereld met eerlijke voedselprijzen en gezond voedsel, dat men stemt op een partij die deze belangen in acht neemt. Hiervoor heeft de TAPP Coalitie de ‘Stemwijzer Gezond Voedsel’ ontwikkeld. In deze luchtige quiz met 10 vragen kom je tot de ontdekking of gezond voedsel op het verkiezingsmenu staat en op welke partij je het beste kunt stemmen. De Voedsel Stemwijzer is hier te vinden:
Voedsel Stemwijzer: https://form.typeform.com/to/AaKgYSfa
Om je alvast een voorproefje te geven: uit de analyse van de verkiezingsprogramma’s van partijen uit de Tweede Kamer blijkt dat een vijftal partijen zich het meest beloven in te spannen voor gezonde en duurzame voeding inclusief eerlijke beprijzing: Christen Unie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid.
De stemwijzer neemt ook speerpunten mee van andere organisaties, zoals de 3 prioriteiten van de campagne https://www.tijdvoorgezondevoeding.nl/ van de Hartstichting, Diabetesfonds, andere gezondheidsfondsen en gemeente Amsterdam (suikertaks, wettelijke plicht gezonder voedsel en verbod op kindermarketing). Ook worden speerpunten meegenomen van het Manifest Gezonde Voeding (ondertekend door Sjaak van der Tak van LTO-Glastuinbouw), waarin o.a. gepleit werd voor een btw verlaging op groenten en fruit en een hogere vleesprijs. https://www.glastuinbouwnederland.nl/nieuws/organisaties-land-en-tuinbouw-gezondheid-en-milieu-presenteren-manifest-gezonde-voeding/
New Food Kieswijzer
Proveg Nederland heeft ook een voedsel stemwijzer gemaakt, de New Food Kieswijzer. TAPP Coalitie heeft deze stemwijzer ondersteund. In deze stemwijzer komen ook 10 thema's aan bod en wordt vergeleken hoe de achterban van politieke partijen hierover denkt, in vergelijking met wat de verkiezingsprogramma's stellen. De discrepantie is vaak helaas erg groot! Met name bij het CDA is dit te zien waarbij bij 8 thema's het verkiezingsprogramma iets anders wil dan de meerderheid van stemmers op CDA.
Link naar rapport over de NewFood Kieswijzer: https://www.newfoodkieswijzer.nl/_media/download/downloads/Onderzoeksrapport_Eiwittransitie.pdf
--------------------------
Meer info: Jeroom Remmers
Directeur TAPP Coalitie 06 22 40 77 12