« Hamburgerdag 28 Mei: van kiloknaller naar eerlijke vleesprijs in regeerakkoord »

Gepubliceerd op 28-05-2021

Vandaag is het Internationale Hamburgerdag! Lekker. Tijd voor een BBQ in het zonnetje? Maar er zit een bijsmaak aan de hamburger: kiloknallers van 0,99 eurocent per 100 gram zijn te goedkoop. Met veel nadelen voor milieu, natuur en onze boeren. 

Nu is er een breed gesteunde oproep om de milieukosten op te nemen in de prijs van vlees, en dat kan door in het regeerakkoord een eerlijke vleesprijs op te nemen: een verbruiksbelasting op milieugrondslag, waarin we betalen voor kosten van broeikasgassen en stikstof en fijn stof. Wat zou dat betekenen voor een rundvlees hamburger van 1,99 euro voor 2 stuks? Die wordt dan 0,57 eurocent per 100 gram duurder. Voor kip is het tarief 20 eurocent per 100 gram en varkensvlees 45 eurocent. Een ruime meerderheid van Nederland is voorstander, bleek uit diverse enquetes en bijvoorbeeld een lezerspoll bij AD (63% voor). Mits de heffings opbrengst naar boeren gaat voor verduurzaming, groenten en fruit en vleesvervangers goedkoper worden (5% btw) en lage inkomens gecompenseerd worden. 

Wist je dat Nederland al sinds de Middeleeuwen een accijns kent op vlees? Die is in 1942 door de Duitse bezetter afgeschaft. Zo gek is het dus niet om een oud-Hollandsche traditie weer in ere te herstellen, nu vanwege redenen van milieu en gezondheid. Het leuke is: als het voorstel voor de eerlijke vleesprijs in 2023 zou worden ingevoerd, worden vegaburgers per 100 gram GOEDKOPER dan de vleesburgers. Nu is het juist andersom. De Belastingdienst kan gezond en duurzaam eten dus nog veel leuker maken! 

infographic-hamburgerdag-1622199030.jpg