« TAPP bij COP27 met 3 persconferenties, side event en Climate Agreement Food and Farming»

Gepubliceerd op 31-10-2022

De TAPP Coalitie is sinds twee jaar geaccrediteerd om aanwezig te zijn bij VN klimaatconferenties en gaat net als vorig jaar in Glasgow (COP27) ook nu weer naar de COP27, dit keer in Egypte. In Glasgow mocht TAPP Coalitie een persconferentie verzorgen. Dit maal mag TAPP er drie geven.  TAPP Coalitie is samen met twee andere organisaties de trekker van een side event op vrijdag 11 november over landbouw, klimaat en oplossingen zoals beprijzing.

Tenslotte lanceert TAPP Coalitie een nieuw initiatief: the Climate Agreement on Food and Farming, zie https://climateagreementfoodfarming.org. Meer hierover is ook hier te vinden.  Landen en anderen kunnen dit klimaat akkoord tekenen als zij aangeven broeikasgasemissies afkomstig van landbouw of voedsel consumptie te willen verlagen met 30% in 2030. Zij moeten dan ook twee beleidsmaatregelen nemen om broeikasgasemissies te verlagen in de landbouw en twee maatregelen op het gebied van voedsel consumptie, waarbij beprijzing van vlees of verlaging van belasting op groenten, fruit en vleesvervangers een van de opties is die gekozen kan worden. 

Jeroom Remmers, oprichter van dit Klimaatakkoord en directeur van stichting TAPP Coalitie, zal dit nieuwe Klimaatakkoord toelichten tijdens de Persconferentie 7 november 13:30-14.00 uur EET (vanaf 12.30 u Nederlandse tijd) in zaal Luxor. Hij zal zijn verwachtingen delen over welke landen (kunnen) ondertekenen en vertellen over de beleidstoezeggingen die de Europese Commissie, Nieuw-Zeeland en andere EU-landen al hebben gedaan om de uitstoot van landbouw en voedselconsumptie te verminderen. Landen, regionale instanties en (food/retail)bedrijven die de overeenkomst kunnen ondertekenen en zijn hiervoor uitgenodigd.

TAPP Coalitie is een van de organisatoren achter het UNFCCC side event "Food System Climate Solutions: Managing climate risks and externalities from the food system". Voor meer info klik hier. Onderwerp van het evenement: Wereldwijde voedselsystemen zijn verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van de mondiale broeikasgassen en zijn een belangrijke oorzaak van natuurverlies. Dit panel belicht manieren waarop de publieke en private sector deze risico's kunnen aanpakken, waaronder true cost accounting, true pricing food, Pledges van landen, en interventies op het gebied van Good Food Finance.

Wilt u de video zien, klik dan HIER.

Hieronder is het programma te zien van alle persconferenties en het side event waar TAPP Coalitie bij betrokken is:

COP27 facilitated Press Conference : Launch of COP27 Climate Agreement for Food and Farming, zie video hier en powerpoint presentatie hier.

Jeroom Remmers, director TAPP Coalition
Press Conference Room - Luxor Taba Area, Hybrid; livestream link volgt
07-Nov-2022 13:30-14:00 EET (12.30 u Nederlandse tijd)

COP27 facilitated Press Conference: Meat/dairy taxes in high income countries can reduce 40% food related GHG-emissions, zie video hier en powerpoint presentatie hier.

Jeroom Remmers, director TAPP Coalition
Press Conference Room - Luxor, Taba Area, Hybrid;
12-Nov-2022 13:30-14:00h EET (12.30 u Nederlandse tijd)


COP27 facilitated Press Conference : Biodiversity Day: Livestock causes 60-80% of biodiversity loss and 80% of food related GHG-emissions

zie video hier en powerpoint presentatie hier.

Jeroom Remmers, director TAPP Coalition
Press Conference Room - Luxor Taba Area, Hybrid; 
17-Nov-2022 09:30-10:00h (8.30 u. Nederlandse tijd).

COP27 Side event 11 november programma

Voedsel- en landbouwsystemen waarderen: True Cost Accounting en CO2-beprijzing van voedsel 

zie video hier.

15:00-16.30 u EET (start 14 u Nederlandse tijd). Eerste paneldiscussie.

1. Zitouni Ould-Dada, adjunct-directeur, VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO)

2. Jeroom Remmers, directeur, TAPP-coalitie

3. Roy Steiner, Senior Vice President, Food Initiative, The Rockefeller Foundation

 4. Helena Wright, beleidsdirecteur, Jeremy Coller Foundation

5. Mark Gough, CEO, Capitals Coalition

Gemodereerd door Danielle Nierenberg, President, Food Tank 

Deel 2: de  weg vooruit: een klimaatvriendelijke toekomst van voedsel

15:45 uur. Tweede paneldiscussie.

 1. Jeremy Coller, voorzitter, Coller Capital

 2. Gunhild Stordalen, oprichter en uitvoerend voorzitter, EAT Forum

 3. Ertharin Cousin, oprichter en CEO, Food Systems for the Future

 4. Diane Holdorf, Executive Vice President, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)

Gemodereerd door Danielle Nierenberg, President, Food Tank

 

Naschrift; zie hier een overzicht van de resultaten van de COP27 op het gebied van landbouw en voedsel, geschreven door WNF. In dit artikel is ook de open brief te lezen van 100 organisaties, die ook door TAPP Coalitie getekend is: https://mailchi.mp/3a51a437cf89/cereal-2021-issue-ii-15076333?e=f56871e20e

Climate-Agreement-on-Food-and-Farming-Logo-1667218708.png