« TAPP presenteert twee rapporten over de hervorming van de voedselbelasting tijdens een evenement in Berlijn 23.05.2023»

Gepubliceerd op 25-05-2023

Vandaag presenteerde de TAPP-coalitie in Berlijn twee cruciale rapporten waarin wordt gepleit voor een eerlijke en echte prijs voor vlees en zuivel en lagere kosten voor gezonde, plantaardige voeding. Deze diverse coalitie, die jongerenorganisaties, duurzame bedrijven, boerenverenigingen, artsen, milieu- en dierenbeschermings-NGO's omvat: 60 partners, die de stemmen van 0,6 miljoen mensen omvatten, loopt voorop in het streven van Duitsland naar een hogere vleesprijs die de verborgen milieu- en gezondheidskosten weerspiegelt die gepaard gaan met de productie ervan. Lees hier ons persbericht in zowel het Engels als het Duits.


Het evenement in Berlijn werd georganiseerd met de Environmental Action Germany (Deutsche Umwelthilfe). Aaron Scheid van het Duitse Ecologisch Instituut presenteerde het CE Delft-rapport in opdracht van TAPP Coalition over een belastinghervorming op voedingsmiddelen in Duitsland. Hier ziet u de powerpoints gepresenteerd door TAPP en Ecologic Institute.


De noodzaak van verandering is duidelijk, zoals blijkt uit een recent representatief Ipsos-onderzoek dat in februari van dit jaar is uitgevoerd in opdracht van TAPP Coalition. Uit de enquête bleek dat bijna 60 procent van de Duitsers het ambitieuze plan van de TAPP-coalitie steunt, dat inhoudt dat een realistische vleesprijs wordt vastgesteld die rekening houdt met omgevingsfactoren zoals broeikasgasemissies en stikstof.
 
De opbrengst van deze heffing zou worden gebruikt om veehouders te ondersteunen bij hun inspanningen om de uitstoot te verminderen, de duurzaamheid te vergroten, het dierenwelzijn te verbeteren en tegelijkertijd groenten en fruit betaalbaarder te maken, terwijl compensatie wordt geboden aan degenen met de laagste inkomens.
  
De directeur van TAPP Coalition Jeroom Remmers bood deze twee rapporten aan Christiane Seidel, hoofd van het voedselteam van de Duitse consumentenorganisatie VZBV, en hij zal het ook delen met Duitse politici:


1) CE Delft rapport bit.ly/3q3YWRA
2) IPSOS-consumentenonderzoek bit.ly/457D07U


Hier zijn de QR-codes van de rapporten:

Afbeelding1.png

                                             

De basisgedachte is dat consumenten met een hervorming van de voedselbelasting hun koopkracht kunnen behouden of zelfs verbeteren: gezonde voeding wordt goedkoper, vlees en zuivel worden iets duurder. Dit zal de uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen verminderen, terwijl het de volksgezondheid zal verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg zal verlagen.
De hervorming van de voedselbelasting wordt al gesteund door een meerderheid in het EU-parlement. Bijna 90% van de Duitse leden van het EU-parlement stemde voor een btw-tarief van 0% op groenten en fruit en een hoger btw-tarief voor voedsel met negatieve gevolgen voor het milieu of de volksgezondheid. Ook de liberale FDP-Europarlementariërs stemden voor het amendement.
 
Dat is opmerkelijk omdat de liberale minister van Financiën een hervorming van de voedselbelasting in Duitsland blokkeert, op verzoek van de Duitse minister van Landbouw. 63% van de Duitse FDP-stemmers steunt ook de hervorming van de voedselbelasting voorgesteld door TAPP Coalition, DUH en Ecologic Institute, zie persbericht van DUH vandaag.


Duitse media-over TAPP Coalition rapporten


Presseportal (24 mei)

Op 23 mei interviewde een groot Duits radiostation DeutschlandFunk de CEO van DUH over de CE Delft en Ipsos rapporten (eerste 6 minuten): "Umwelt und Verbraucher, komplette Sendung 23.05.2023" https://www.deutschlandfunk.de/umwelt-und-verbraucher-komplette-sendung-23-05-dlf-44397f1c-100.html


Berichtgeving in de krant:

Saarbruecker Zeitung (23 mei).


Die Tageszeitung (24 mei).

Heute (24 mei): Kilo Rind müsste 10 €mehr kostenWürde man die Folgen für Klima & Co. im Preis berücksichtigen, müssten tierische Produkte von 0,29 €(Milch) bis 10,16 €(Rind) je Kilo teurer werden. Zu diesem Schluss kommt eine Studie im Auftrag von Deutsche Umwelthilfe Folgekosten je Kilo Rindfleisch 10,16 €Käse 2,25 €Schwein 1,89 €Huhn 1,36 €Eier 0,97 €Milch 0,29 € (Seite 6)


Topagrar (24 mei)

KNA Basisdienst (23 mei).  Studie: Umweltkosten für Tierhaltung beim Preis berücksichtigenBerlin (KNA) Eine Erhöhung der Mehrwertsteuer für Fleischprodukte auf 19 Prozent könnte laut einer Studie auf Dauer die Umweltkosten verringern. Aktuell entstehen durch die konventionelle Tierhaltung in der Milch- und Fleischproduktion in Deutschland jährlich 22 Milliarden externe Umweltkosten, wie Deutsche Umwelthilfe (DUH), True Animal Protein Price Coalition (TAPP) und das Ecologic Institute am Dienstag in Berlin auf mitteilten. ... «Erst wenn Fleisch nicht mehr billig verramscht, sondern für genau den Preis angeboten wird, der alle Kosten und Auswirkungen einbezieht, wird es auch wieder mit mehr Wertschätzung konsumiert», erklärte DUH-Bundesgeschäftsführer Sascha Müller-Kraenner. (Seite 068)


Neues Ruhrwort (24 mei)

Foodwatch Duitsland tweet

Neem contact met ons op of doe mee
We moedigen iedereen aan om deze twee rapporten te lezen om dieper inzicht te krijgen in de transformatieve visie van de TAPP-coalitie. Ons doel is om de koopkracht van consumenten te behouden door belastingwijzigingen door te voeren die gezondere voedselopties betaalbaarder maken en tegelijkertijd zorgen voor een lichte stijging van de prijs van vlees.
 
Deze strategische aanpak is gericht op het vinden van een evenwicht dat zowel het individu als het milieu ten goede komt. Voor meer informatie over de TAPP Coalition en onze voortdurende inspanningen, bezoek onze website op https://www.tappcoalition.nl/ 
 
U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen via e-mail  op info@tappcoalitie.nl of bel ons op 0031 6 22 40 77 12.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten door ons te volgen op
 
Facebook: https://www.facebook.com/tappcoalition/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/tapp-coalition/


Als je ons doel wilt steunen, abonneer je dan op onze nieuwsbrief of doe een donatie bij https://www.tappcoalition.eu/newsletter.


Als u onze visie deelt en geïnteresseerd bent om partner te worden, nodigen wij u uit om samen met ons een duurzame toekomst te creëren. Geef ons een seintje en laten we samenwerken aan een meer verantwoord en rechtvaardig voedselsysteem. Laten we samen een positieve impact hebben op de vleesindustrie en bouwen aan een toekomst waarin de werkelijke kosten van vlees de gevolgen voor het milieu en de gezondheid omvatten.
 

fotoDUH-TAPP-reportCE-1684862245-1685004264.jpg
photoDUH-TAPP-Ecologic-1684862245-1685004264.jpg
photobetahausevent-1684862245-1685004264.jpg
CE-report-1684864446-1685004264.png
853-tapp-eng-duitslandevent-1684864417-1685004264.jpg