« Eten van vlees verhoogt risico op diabetes»

Gepubliceerd op 26-08-2024

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een grootschalige internationale studie uitgevoerd naar de relatie tussen vleesconsumptie en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Eerder onderzoek suggereerde al een verband tussen vleesconsumptie en deze vorm van diabetes, maar die bevindingen waren voornamelijk gebaseerd op studies onder Europese en Noord-Amerikaanse populaties. De Cambridge-onderzoekers trokken het breder en onderzochten bijna 2 miljoen mensen uit 20 verschillende landen — tot dusver het grootste onderzoek naar dit onderwerp.

Deelnemers verstrekten informatie over hun eetgewoonten en medische indicaties. De onderzoekers richtten zich op drie soorten vlees: rood vlees, bewerkt vlees en kip. Verwacht werd dat rood en bewerkt vlees de grootste negatieve invloed zouden hebben op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Dit bleek inderdaad het geval: het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees (bijvoorbeeld twee plakjes ham) verhoogt het risico op deze vorm van diabetes met 15 procent in de daaropvolgende tien jaar. Voor rood vlees geldt dat 100 gram per dag het risico met 10 procent verhoogt. Opmerkelijk genoeg bleek ook de consumptie van kip het risico te verhogen, met 8 procent bij een dagelijkse inname van 100 gram.

De Cambridge-onderzoekers beschouwen hun studie als een startpunt voor verder onderzoek naar de relatie tussen vleesconsumptie en andere niet-overdraagbare ziekten en multimorbiditeit. Daarnaast zien ze het als een aanmoediging om door middel van duurzame voedingspatronen bij te dragen aan de gezondheid van mens en planeet.

Eerder onderzoek in opdracht van TAPP Coalitie

In 2023 publiceerde de WUR in opdracht van TAPP Coalitie en de Vegetariërsbond een onderzoek naar de relatie tussen vlees(over)consumptie en gezondheidschade. Hieruit bleek dat de overconsumptie van rood vlees en bewerkt vlees jaarlijks leidt tot 153.000 diabetes 2-patiënten: bijna 14% van de 1,1 miljoen Nederlandse diabetespatiënten. De totale jaarlijkse kosten voor diabetes in Nederland bedragen 1,3 miljard euro. Overconsumptie van vlees leidt ook tot een verhoogd risico op andere ziektes, zoals darmkanker en hart- en vaatziekten. Als alle maatschappelijke gezondheidskosten teruggebracht zouden worden tot een heffing per kilogram vlees, dan zou rood en bewerkt vlees een stuk duurder worden.  

Zie ook de PowerPoint-presentatie van TAPP Coalitie hierover.

ham-01724705272.jpg