Raad Volksgezondheid: beloon supermarkten voor gezond, bestraf ongezonde voeding
Vandaag publiceerde de RVS (Raad Volksgezondheid en Samenleving) een baanbrekend rapport 'Advies gezond in de bonus', wat is aangeboden aan de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport, Vincent Karremans, die direct positief reageerde. De Raad vindt dat supermarkten teveel ongezond voedsel verkopen, wat de volksgezondheid teveel bedreigt. Jaarlijks leidt ongezonde voeding tot veel ziekten, 13.000 doden per jaar en 6 miljard euro aan vermijdbare zorgkosten. Daarom bepleit de Raad om supermarkten die veel gezond voedsel verkopen te belonen en supermarkten die veel ongezond voedsel verkopen te beboeten. De vormgeving van zo'n bonus-malus systeem zou uitgewerkt moeten worden door twee commissies. De eerste commissie stelt vast wat gezonde voeding is en wat niet (bijvoorbeeld op basis van de indeling van de Schijf van Vijf waar de WUR in 2021 over rapporteerde en de Nutri-score, die alle supermarkten toepassen op hun huismerk producten), terwijl de tweede commissie een goed bonus-malus systeem ontwerpt, waarbij later ook fastfood-, horeca- en cateringondernemingen zouden moeten aanhaken.
TAPP Coalitie is blij met het advies en heeft het Ministerie van VWS en de RVS voorzitter Jet Bussemaker, directeur Stannie Driessen en Commissievoorzitter Pieter Hilhorst dit laten weten, waarbij zij aanbiedt mee te denken in beide commissies, gezien haar expertise met belonen en beprijzen bij voedingsproducten en fiscale prikkels en subsidies. Vorige week 10 December overhandigde TAPP Coalitie aan de Tweede Kamerleden van Financien een bijna vergelijkbare oproep om gezond voedsel goedkoper te maken en ongezond voedsel duurder (o.a. belasting op suiker en vlees, zoals bepleit door de RIVM directeur).
De RVS heeft diverse experts geraadpleegd voor het rapport, waaronder partijen die de voorstellen van TAPP Coalitie steunen (TCV, RIVM) dan wel goed kennen, zoals Voedingscentrum, AH, Jumbo, Hartstichting, Diabetesfonds, ministerie VWS, CBL en FNLI. TAPP Coalitie is inmiddels uitgenodigd om over hun voorstel te spreken met VNO-NCW omdat ongezonde voeding ook de Nederlandse economie bedreigt (toenemende krapte op de arbeidsmarkt ook door voedsel gerelateerde ziekten en oplopende zorgkosten).