« Vleestax onvermijdelijk binnen 5 jaar denken grote beleggers»

Gepubliceerd op 11-11-2018

FAIRR - een initiatief van investeerder Coller Capital - laat weer van zich horen. De groep van de Brit Jeremy Coller is goed voor circa $4.000 miljard aan beleggingen over de gehele wereld. Coller waarschuwde beleggers al eerder voor de gevaren van antibiotica voor de waarde van hun portefeuille. Nu wijst hij op de gevolgen van een vleestaks. Zo'n belasting is onvermijdelijk, denkt Coller. 

FAIRR staat niet voor eerlijk, maar voor rendement op boerenproducten. De letters vormen een afkorting van Farm Animal Investment Risk and Return.

In een white paper voor investeerders waarschuwt FAIRR voor al te drieste beleggingen in vleesafhankelijke assets. In navolging van 'zondetaksen' op bijvoorbeeld tabak, suiker en CO2-uitstoot, die al in veel landen gebruikelijk zijn, zullen regeringen een taks gaan invoeren op vlees om de vleesconsumptie te beteugelen. Op die manier willen ze klimaatverandering maar ook de gezondheidsgevolgen van onze al te grote vleesconsumptie binnen de perken proberen te houden.

In Duitsland, Denemarken en Zweden zijn vleestaksen al in het parlement besproken. China ging reeds zover de aanbevolen maximale vleesconsumptie te halveren. "Als beleidsmakers de ware kosten van menselijke epidemies als obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het dubbele probleem van de klimaatverandering en de weerstand tegen antibiotica willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller. "Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."

Nederlandse partijen die zijn aangesloten bij FAIRR zijn o.a. Robeco, AEGON, Nationale Nederlanden (investment partners), Triodos Investment Management, Actiam, Hermes en Kempen. Ook deze partijen die pensioenen, verzekeringen en bankrekeningen beheren van miljoenen Nederlanders, willen via FAIRR bereiken dat beleggingsrisico's in de voedselsector verlaagd worden. Dat is het geval als food- en retailbedrijven broeikasgasemissies van dierlijke producten fors verlagen en regeringen vleestaxen invoeren.

Bron: FAIRR

http://www.fairr.org/resource/livestock-levy-regulators-considering-meat-taxes/

geld-01541947862.jpg
aegon-1541894695.png
robeco-1541894704.jpg
triodos-1541894713.jpg
fairr-1541894518.jpg