« Discussie over btw verhoging op vlees in Duitsland gestart»

Gepubliceerd op 09-08-2019

In Duitsland hebben politici van  de SPD en de Groenen afgelopen woensdag een voorstel gedaan om de belasting op vlees te verhogen. De landbouwwoordvoerder van CDU reageerde ook positief. Daarmee is wellicht een politieke meerderheid in beeld, al is er nog veel discussie. Momenteel wordt vlees in Duitsland belast met een belastingtarief van 7%. De SPD en de Groenen stellen voor om dit tarief te verhogen naar het standaardbelastingtarief van 19%. Door het invoeren van de maatregel is de verwachting dat de vleesconsumptie in Duitsland verder afneemt en daardoor ook de uitstoot van broeikasgassen. De inkomsten van de belastingverhoging willen de SPD, CDU en de Groenen inzetten voor het verbeteren van het dierenwelzijn, wat de afgelopen tijd veel aandacht krijgt in de Duitse media.

Het CDU van Angela Merkel staat open voor het voorstel, maar ziet het niet als een noodzakelijke maatregel. De partij wil met name boeren ondersteunen die te maken hebben met de afname van vleesconsumptie in Duitsland en de partij wil niet dat boeren de dupe worden van het verhogen van de belasting op vlees. Naar schatting is nu 10% van de populatie in Duitsland vegetariër. Als het CDU gaat instemmen met de maatregel, dan willen ze dat de extra inkomsten worden geïnvesteerd in het verduurzamen van de vee-industrie. De Groenen zijn ook nog niet allemaal overtuigd, voor sommigen gaat de belastingvoorstel namelijk niet ver genoeg. 

Zie voor meer informatie de onderstaande links: 

https://www.pluimveeweb.nl/artikel/214480-duitsland-financieren-dierenwelzijn-door-btw-verhoging-op-vlees-van-7-naar-19-procent/

https://www.euronews.com/2019/08/07/sausage-loving-germans-chew-over-meat-tax-plan

https://www.thelocal.de/20190807/we-need-a-meat-tax-german-politicians-pitch-plan-to-improve-animal-welfare

https://www.dw.com/en/germany-meat-tax-on-the-table-to-protect-the-climate/a-49924795

https://www.dw.com/en/should-there-be-a-meat-tax-to-fight-climate-change/a-45868996

meat-01565516420.jpg