« Tweede Kamer ontvangt 9 september petitie eerlijkevleesprijs.nl »

Gepubliceerd op 05-09-2020

Online aanbieding petitie eerlijkevleesprijs.nl aan Tweede Kamer Commissie Financiën 9 sept 15 u.  
 
Petitie toont wat Nederlanders in verkiezingsprogramma’s willen terugzien 
Amsterdam, 7 september 2020 – De Commissie Financiën van de Tweede Kamer neemt woensdag tussen 15 en 15.15 u online een petitie en een concept-initiatiefwet in ontvangst van de TAPP Coalitie, een samenwerking tussen ruim 30 maatschappelijke organisaties. Mee kijken kan via: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/tilanuskamer
 
De TAPP Coalitie stelt voor dat vlees een reëlere prijs krijgt, waarin de maatschappelijke kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn zijn doorberekend. De conceptwet voorziet in financiële steun voor boeren, zodat zij kunnen verduurzamen en in koopkrachtcompensatie voor huishoudens met lage inkomens, bijvoorbeeld/onder meer in de vorm van een btw-verlaging of subsidie op groenten en fruit.
 
De coalitie wijst op een poll die aantoont dat 63 procent van alle Nederlanders de invoering van een eerlijke vleesprijs steunt. Zeven politieke partijen willen dat vleesproducten reëlere en dus hogere prijzen krijgen en ook de landbouwminister heeft zich er positief over uitgelaten. Minister Hoekstra stuurde 22 april een regeringsbrief naar de Kamer met een voorstel voor een hogere, reële prijs op vlees en een subsidie of btw verlaging op groenten en fruit.
 
De petitie is opgesteld door een brede coalitie van ruim dertig maatschappelijke organisaties en bedrijven op het gebied van milieu, dierenwelzijn en gezondheid, waaronder Milieudefensie. Samen verzamelden zij in enkele weken tijd 50.000 handtekeningen.
 
De TAPP Coalitie verwacht daarom dat politieke partijen het voorstel voor een eerlijke vleesprijs verwerken in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en vervolgens onderdeel maken van een volgend regeerakkoord.
 
De TAPP Coalitie pleit sinds 2018 voor het belang van een eerlijke beprijzing van vlees en zuivel, inclusief milieukosten. In het voorstel van de coalitie komen de opbrengsten van de eerlijkere prijs - gemiddelde verhoging van 16-34 eurocent per ons, in 2021 oplopend tot 1,3 miljard per jaar in 2030 - in een transparant fonds. Het fonds reserveert 33-50 % van de extra inkomsten voor verduurzaming van de landbouwsector.
 
Jeroom Remmers van de TAPP Coalitie: “Een eerlijke vleesprijs levert winst op voor iedereen: goedkopere groenten en fruit, extra geld voor boeren, lagere zorgkosten, een schoner milieu en meer dierenwelzijn. Daarom steunt 63% van de bevolking ons pakket maatregelen”.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
 
Meer info: www.tappcoalitie.nl. De tekst van de petitie staat op www.eerlijkevleesprijs.nl
 
Voor vragen, neem contact op met: Jeroom Remmers, TAPP Coalitie, 06 22 40 77 12, info@tappcoalitie.nl
 
Over TAPP Coalitie
De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie), is een nieuwe organisatie in Amsterdam, in 2018 opgericht, die zich inzet voor het betalen van de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen bij vlees en zuivel, vanwege de hoge urgentie.

Iedereen kan via deze link zien en horen hoe Kamerleden reageren. https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/tilanuskamer 

Namens TAPP Coalitie zullen het woord voeren:
* Professor Pier Vellinga (klimaat, VU, voorzitter TAPP Coalitie)
* Tamara de Weijer, huisarts, bestuuslid Vereniging Arts en Leefstijl
*. Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie
  

 [1] https://www.tappcoalitie.nl/nieuws/14193/zeven-politieke-partijen-spreken-steun-uit-voor-eerlijke-vleesprijs-

[2] volgens Algemeen Dagblad 63% van 19.000 van hun lezers en volgens een enquête van DVJ Insights 52-62% van de stemmers op de vier regeringspartijen: VVD-stemmers steunen het plan het meest met 62%.

ridderzaal-01599292839.jpg