« Gezonde vleesgrens overschreden op 24 september »

Gepubliceerd op 22-09-2020

Nederlander heeft de geadviseerde jaarconsumptie al op

Op donderdag 24 september overschrijden Nederlanders de geadviseerde jaarlijkse consumptie van vlees. Nederlanders eten vanaf dat moment gemiddeld meer vlees dan gezond is voor henzelf. De gezonde vleesgrens is gebaseerd op de gemiddelde vleesconsumptie per persoon in verhouding tot de Nederlandse gezondheidsrichtlijnen voor vlees. De VN-Voedselorganisatie FAO berekende dat de Nederlander gemiddeld 35,6 kilogram vlees per jaar eet. Bijna 10 kilo meer dan de richtlijn voor gezonde voeding van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad die een maximale consumptie van 26 kilogram per jaar adviseren, dat komt neer op maximaal 500 gram vlees per week. Daardoor heeft de Nederlander aanstaande donderdag met nog drie maanden voor de boeg, al meer vlees gegeten dan er voor een heel jaar wordt geadviseerd. Deze dag wordt ook wel de Meat Overshoot Day genoemd.

Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie: “Het is natuurlijk niet realistisch dat Nederlanders vanaf vandaag stoppen met vlees eten voor dit jaar. Maar het zou wel mooi zijn als dit moment bijdraagt aan de bewustwording: we zitten nu al door de geadviseerde consumptie van vlees heen en we hebben de koude feestmaanden nog voor ons. Laten we er samen voor zorgen dat de gezonde vleesgrens volgend jaar pas in december valt. Zo kunnen we samen verantwoord genieten en daar worden we allemaal beter van.

Het Voedingscentrum geeft met de Schijf van Vijf een duidelijk advies voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees). Vooral voor mannen betekent dat een behoorlijke reductie van de vleesconsumptie. Het is juist ook het rood vlees (rund, varken, kalfsvlees) dat de hoogste milieubelasting heeft. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Het advies is om wekelijks een portie peulvruchten te eten en dagelijks een handje noten.

Prof. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid VU: “Rood- en bewerkt vlees staan op de lijsten van producten die bijdragen aan hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes. Nederland geeft met de Schijf van Vijf een duidelijk advies voor een maximale hoeveelheid vlees, namelijk maximaal 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Vooral voor mannen betekent dat een behoorlijke reductie van de vleesconsumptie. Deze dag laat ons het belang daarvan zien. Maar het kan ook anders en vrij gemakkelijk; varieer. Met vis, peulvruchten, noten eieren en vegetarische producten.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten stellen dat de richtlijnen van het Voedingscentrum voor vlees nog veel te hoog zijn.
EAT Lancetwetenschappers bepleitten een maximale vleesconsumptie van 15,6 kg vlees per jaar. Terwijl Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, de verantwoorde en gezonde grens voor vleesconsumptie op 10 kilogram op jaarbasis stelt. In beide gevallen zou de gezonde vleesgrens nog eerder in het jaar vallen.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
De Meat overshoot data voor andere landen zijn ook berekend, zie https://tappcoalitie.nl/nieuws.

De TAPP Coalitie, bestaande uit boeren, artsen, jongeren, voedingsorganisaties, milieu- en dierenwelzijnsorganisaties en diverse bedrijven, pleit sinds 2018 voor het belang van een eerlijke, iets hogere beprijzing van vlees en zuivel, inclusief milieukosten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat 63% van de Nederlanders bereid is een eerlijke vleesprijs te betalen volgens TAPP’s plan. Een eerlijke vleesprijs levert winst op voor iedereen: een lagere vleesconsumptie, dus minder zorgkosten, extra geld om groenten en fruit goedkoper te maken (lagere btw of subsidie) en extra geld voor duurzame boeren. Hierover is een EU petitie gestart.

Meer info: https://tappcoalitie.nl. De tekst van de petitie staat op https://goodfoodprice.eu/nl/

Naast de Meat overshoot day bestaat ook de Earth Overshot day. Die viel dit jaar op 3 mei. Dit is de de dag waarop een land evenveel natuurlijke voorraden verbruikt heeft dan er aangemaakt kunnen worden.

Voor vragen, neem contact op met:

Jeroom Remmers, TAPP Coalitie, 06 22 40 77 12, info@tappcoalitie.nl

Corne van Doorn, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum schreef deze column over het EAT lancet gezonde planeet dieet: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/over-ons/wie-zijn-wij-/de-wereld-eet-door-columns/eat-lancet-menu-de-schijf-van-2050.aspx

[1] https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf

[2] https://tappcoalition.eu/nieuws/12456/wageningen-university-promotes--protein--pricing-strategies-and-un-agreement-on-food--comparable-with-ippc-and-paris-climate-agreement-

[3] https://tappcoalitie.nl/nieuws/11324/reactie-tapp-coalitie-klimaatakkoord--blij-met-erkenning-kabinet-van-noodzaak-50--reductie-vleesconsumptie-

 

Meat-overshoot-day-health-Dutch-1600804732.png
tabel-meat-overshootday-healh-1600805229.jpg