« Enquete Ministerie LNV over afbakening 0% btw groenten en fruit tot 20 januari »

Gepubliceerd op 14-01-2023

TAPP Coalitie vraagt om brede interpretatie inclusief bewerkte groenten/fruit en vlees- en zuivelvervangers

Ministerie zet enquête uit om nultarief btw op groenten en fruit af te bakenen

In opdracht van het ministerie van Financiën doet SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met experts van het RIVM, het Voedingscentrum, de Belastingdienst en het ministerie van Financiën onderzoek naar de afschaffing van btw op groenten en fruit. Er zijn hierbij meerdere opties mogelijk welke producten precies onder het nultarief komen te vallen. Het doel van dit onderzoek is dan ook het in kaart brengen van mogelijke afbakeningsopties met de bijbehorende voor- en nadelen. De nadruk in deze enquête ligt op de gevolgen voor de administratieve lasten van bedrijven.

Verzoek aan te sluiten bij standpunt van TAPP Coalitie

TAPP lobbyt al langer bij het ministerie om brede invulling te geven aan het assortiment dat onder het 0-tarief moet gaan vallen. Ze deelde eerder het standpunt dat ze hebben ingenomen. TAPP schreef samen met 6  jongeren organisaties (waaronder de Jonge Klimaatbewerking, Youth for Climate en FNV Jong) een Manifest waarin gepleit werd om ook bewerkte groenten en fruit, noten, vlees- en zuivelvervangers op te nemen in het 0% btw tarief. Dat werd 27 Augustus bekendgemaakt. 

In de enquête van het ministerie wordt er ingezoomd op 5 verschillende opties. "Hoewel de keuzemogelijkheden niet helemaal aansluiten bij het standpunt van TAPP, kun je wel kiezen voor een breed assortiment (opties C, D en E). Hierbij is optie D het meest voor de hand liggend, bewerkte en onbewerkte groenten en fruit, met  peulvruchten en gedroogde zuidvruchten.

Jeroom Remmers (TAPP): "We roepen dan ook op om in de open velden (toelichting) in te vullen dat vlees- en zuivelvervangers (mits minder dan 1,4 gram zout per 100 gram) naar ons idee ook meegenomen moeten worden. Daarnaast worden aardappelen, noten en paddenstoelen nergens expliciet benoemd, dit zou ook als opmerking kunnen worden toegevoegd. Daarbij kan je ook aangeven dat we graag maaltijdcomponenten en complete maaltijden willen voorzien van een 0% btw-tarief.

TAPP: "Zo veel mogelijk reacties gaan zeker helpen bij onze verdere lobby op dit thema."

Klik hier om deel te nemen aan de enquête. Dat kan tot uiterlijk 20 januari.

Voor meer informatie:

groenten-01673717032.jpg