« Open brief aan internationale vee- en vleesindustrie over klimaat»

Gepubliceerd op 07-11-2024

Gisteren, een week voordat de VN-klimaatconferentie in Bakoe van start gaat, is een open brief verstuurd aan Juan José Grigera Naón, voorzitter van het International Meat Secretariat (IMS), hun nationale leden en belanghebbenden in de vleessector. Het onderwerp van de brief is de klimaat verantwoordelijkheid van de sector, met voorstellen om vee-gerelateerde emissies te beprijzen zoals wordt aanbevolen door de Wereldbank, Afrikaanse ministers en meer dan 100 NGO's. Afrikaanse landen worden het zwaarst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, die deels worden veroorzaakt door de toenemende uitstoot van de mondiale veehouderijsector. De brief is verzonden door de TAPP Coalitie en onze Afrikaanse partnerorganisatie African Climate Action Initiative.

OPEN BRIEF AAN BELANGHEBBENDEN IN DE VEE- EN VLEESSECTOR IN HOOGINKOMENSLANDEN

Aan: Bestuur van het International Meat Secretariat, haar leden en belanghebbenden in de vleessector

Onderwerp: Dringende oproep om de klimaat- en ecologische impact van vleesproductie aan te pakken

Datum: 6 november 2024

Geachte leden van het IMS-bestuur, IMS-leden en andere belanghebbenden in de vleessector,

Namens de TAPP/ACAI Coalitie, een wereldwijd netwerk dat zich inzet voor duurzame en klimaatvriendelijke landbouwpraktijken, sturen wij u een dringende boodschap over de verontrustende milieu-impact van grootschalige veehouderij en vleesconsumptie. Het huidige pad waarop we ons bevinden, dreigt onze ecosystemen naar de rand van de afgrond te duwen en de klimaatcrisis voor toekomstige generaties te verergeren, wat ook veehouders bedreigt (bijvoorbeeld door gewasverliezen en sterfte van vee door ernstige klimaateffecten). Deze crisis vereist onmiddellijke en gecoördineerde actie.

Vlees is een voedingsmiddel dat de meeste mensen waarderen. Het bevat gezonde ingrediënten en miljoenen mensen werken in de veehouderij en vleessector. Recente studies tonen echter aan dat de sector een belangrijke bijdrage levert aan broeikasgasemissies (BKG), ontbossing, landdegradatie en verlies van biodiversiteit, terwijl het ook de gezondheidskosten verhoogt en niet-overdraagbare ziekten bevordert in landen met overmatige vleesconsumptie[1]. In Europa bedraagt de financiële waarde van voedselproductie op basis van dierlijke bronnen bijvoorbeeld 206 miljard euro, terwijl de externe sociale en milieukosten 3,5 keer hoger liggen[2] (737 miljard euro: 439 miljard aan dieetgerelateerde gezondheidskosten en 298 miljard euro aan luchtvervuilings- en landgebruikskosten). Dit pad is noch duurzaam noch winstgevend. Wereldwijd is meer dan 33% van de totale BKG-uitstoot gerelateerd aan landbouw, waarbij veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5% tot 20%, wat het grootste aandeel is van voedselgerelateerde BKG-uitstoot[3].

Wanneer we specifiek kijken naar methaan, distikstofmonoxide en koolstofdioxide – allemaal bijproducten van intensieve veehouderij – wordt de noodzaak van dringende hervormingen nog duidelijker. Onze afhankelijkheid van de huidige praktijken versnelt de klimaatverandering en draagt ​​bij aan diverse milieuproblemen en risico's voor de volksgezondheid die we niet kunnen negeren. In OESO-landen en China heeft de grote vraag naar vlees geleid tot een overmatige afhankelijkheid van grootschalige industriële landbouwmethoden die de nadruk leggen op kortetermijnopbrengsten boven langetermijnstabiliteit van het ecosysteem. Deze methoden dragen bij aan watertekorten, bodemuitputting en vervuiling door afvloeiing, waardoor de cyclus van milieuaantasting wordt verergerd. Dit beïnvloedt economieën en samenlevingen wereldwijd, aangezien regio's steeds kwetsbaarder worden voor droogte, woestijnvorming en andere klimaatgerelateerde crises.

Het ligt binnen onze gezamenlijke macht om transformerende verandering teweeg te brengen, ook in het voordeel van de vleessector. Hogere vleesprijzen zouden boeren en vleesbedrijven helpen om de uitdagingen aan te gaan en schade te compenseren. De bestaande strategieën van laagste prijzen kunnen in de loop van de tijd worden vervangen door collectieve afspraken over eerlijke prijzen, waarin alle milieukosten zijn opgenomen. De TAPP/ACAI Coalitie pleit voor een eerlijk en transparant systeem voor de beprijzing van BKG-uitstoot in de agri-foodsector.

Beprijzing van emissies zal helpen om milieukosten te internaliseren en de adoptie van duurzamere praktijken aanmoedigen, aangezien de opbrengsten van emissieprijzen of -belastingen kunnen worden gebruikt om boeren te ondersteunen bij verduurzaming. De Wereldbank[4] en Afrikaanse ministers zijn het erover eens dat dergelijke prijsmechanismen nodig zijn in landen met hoge inkomens[5]. Ministers en meer dan 100 NGO’s hebben een COP29-akkoord ondertekend over de beprijzing van BKG-uitstoot in de agri-foodsector. Dit akkoord kan ook worden ondertekend door actoren in uw sector[6]. Verandering is niet mogelijk zonder uw actieve deelname en partnerschap.

Wij roepen veehouderij- en vleesorganisaties, exporteurs, verwerkers en bedrijven op om:

1. De omvang van het probleem te erkennen en actie te ondernemen: Laten we erkennen dat het handhaven van de status quo in vleesproductie en -consumptie onze ecosystemen en voedselzekerheid bedreigt;

2. Te pleiten voor de implementatie van BKG-beprijzingsmechanismen: Het beprijzen van veegerelateerde emissies kan verandering stimuleren, innovatie in duurzame praktijken bevorderen en de overgang naar regeneratieve landbouw ondersteunen. Deze beprijzing kan beginnen in OESO-landen en China, bijvoorbeeld via een Food-sector-ETS met inkomsten ten gunste van boeren en consumenten. Alternatief zijn boervriendelijke vleesbelastingen, waarbij belastinginkomsten hergebruikt worden voor duurzame initiatieven, waaronder bijdragen aan het nieuwe VN Loss & Damage Fund.

3. Over te stappen op duurzame productiemodellen: Prioriteer praktijken die bodemgezondheid beschermen, ontbossing verminderen en methaanemissies terugdringen. Verken alternatieve eiwitbronnen en investeer in onderzoek naar schaalbare en duurzame productiemethoden;

4. Een transparante dialoog en samenwerking aan te gaan: De weg naar duurzaamheid vereist een open en inclusief gesprek met overheden, maatschappelijke organisaties en de private sector om ervoor te zorgen dat beleidskaders aansluiten bij onze gezamenlijke klimaatdoelen.

De luchtvaartsector heeft de verantwoordelijkheid genomen om overheden te vragen de BKG-uitstoot van hun sector te beperken[10]. De olie- en gassector heeft opgeroepen tot CO2-beprijzing van fossiele brandstoffen[11]. Wat gaat het International Meat Secretariat doen om verantwoordelijkheid te nemen?

Samen kunnen we het verschil maken door de ecologische voetafdruk van vleesproductie te verkleinen en onze voedselsystemen om te vormen naar veerkracht en rechtvaardigheid. We waarderen de gelegenheid om te bespreken hoe we samen kunnen werken aan een industrie die duurzaamheid en transparantie is, en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel draagt.

Overweeg deze dringende oproep. Het klimaat en onze wereldwijde ecosystemen hangen af van de bereidheid om nu te handelen.

Met vriendelijke groet, namens ACAI,

Jeroom Remmers
Directeur TAPP Coalition

[1] https://www.leap.ox.ac.uk/article/health-motivated-taxes-on-red-and-processed-meat-a-modelling-study-on-optimal-tax-levels-and

[2] External costs of animal sourced food in the EU - EU Agenda

[3] United Nations, 'Food and Climate Change: Healthy Diets for a Healthier Planet | United Nations', 2022, https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food

en: https://www.fao.org/policy-support/tools-and-publications/resources-details/en/c/1235389/ https://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode

en: Oliver Milman, 'Meat Accounts for Nearly 60% of All Greenhouse Gases from Food Production, Study Finds', The Guardian, September 14, 2021, https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/13/meat-greenhouses-gases-food-production-study 

[4] https://tappcoalition.eu/nieuws/22770/worldbank-report--rich-countries-should-prioritise-diet-shifts-away-from-meat--start-taxes

[5] https://storage.mkbmt.nl/5fac240f-d83c-4518-ad1d-04d06dedd3f6/COP29%20Declaration%20-%20Agri-Food%20GHG-Emission%20Pricing%20for%20the%20Loss%20and%20Damage%20Fund%20[Final%20Version%20COP29].pdf

[6] https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRqhEAsvrvAG7yKJbdkYZASJaRPZUC3a4lcToIKH1N3FqsJg/viewform
of stuur een e-mail naar: info@tappcoalitie.nl

[7] COP16 biodiversity summit, https://www.vox.com/down-to-earth/381602/cop16-dsi-digital-sequence-information-explained

[8] https://www.globaldata.com/store/report/meat-market-growth-analysis

[9] Een beprijzing van broeikasgasemissies van $0,10 per 100 gram vlees zou ongeveer $186 miljard per jaar kunnen genereren. De berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddelde consumptie van 71,4 kg per persoon per jaar in OESO-landen en 61,98 kg per persoon per jaar in China, gecombineerd met de bevolkingsstatistieken van 2023: 1,385 miljard mensen in de OESO en 1,409 miljard in China.

[10] https://www.icao.int/environmental-protection/CORSIA/Pages/default.aspx

[11] In 2015 stuurden zes grote energiebedrijven, waaronder Shell, BP, Statoil, Eni en Total, een brief met het verzoek om koolstofbeprijzing en emissiehandel in te voeren: https://www.bp.com/en/global/corporate/news-and-insights/press-releases/oil-and-gas-majors-call-for-carbon-pricing.html

koeien-01730975942.jpg
slachthuis-01730975973.jpg