Research papers FOODCoST over true pricing en vermindering van vleesconsumptie
FOODCoST is een vierjarig project, gefinancierd door het EU Horizon Europe Framework Programma. FOODCoST heeft als doel de transitie naar duurzame voedselsystemen te ondersteunen door een geharmoniseerde methodologie te ontwikkelen om externaliteiten op het gebied van klimaat, biodiversiteit, milieu, sociaal en gezondheid in de voedselwaardeketen te berekenen. TAPP Coalitie maakt deel uit van de adviesgroep van FOODCoST (Community of Practice expert).
In de afgelopen periode publiceerde FOODCoST vier research papers op het gebied van true pricing en de vermindering van vleesconsumptie.
Naar eerlijke prijzen in de voedselretail: btw als instrument voor de transformatie van agrovoedselsystemen
Maart 2024
In deze studie werd onderzocht of een aanpassing van het btw-tarief kan werken als een financiële prikkel om veerkrachtige landbouwpraktijken en duurzame eetpatronen te bevorderen. De onderzoekers hebben de effecten gemodelleerd van een aanpassing in het huidige Duitse btw-systeem door (1) de btw op biologische vegetarische voeding te verlagen naar 0% en (2) de btw op conventioneel vlees en vis te verhogen naar 19%. Ze ontdekten dat hierdoor jaarlijkse milieukosten van €5,31 miljard kunnen worden vermeden, dankzij lagere externe klimaatkosten van biologische en vegetarische voeding. Het aanpassen van btw-tarieven in de voedselmarkt kan dus een politiek instrument zijn om de consumptie van biologische voeding te stimuleren en de veestapel te verkleinen.
Milieubaten van gezondheidsbeleid ter vermindering van vleesconsumptie: een narratieve review
Maart 2024
Deze paper onderzoekt gezondheidsgerelateerde beleidsinstrumenten en mogelijke economische mechanismen die de consumptie van vlees kunnen verminderen. Belastingen op basis van gezondheidsoverwegingen worden gezien als het effectiefste instrument; andere beleidsinstrumenten, zoals voorlichting, gedragsgerichte maatregelen en regelgeving, kunnen de vleesconsumptie ook ontmoedigen. Het onderzoek biedt daarnaast bewijs voor de relatie tussen vleesconsumptie en het milieu, waaronder klimaat, biodiversiteit, watergebruik en vervuiling.
Een methode voor het berekenen van de externe kosten van dierenwelzijn in de veehouderij op basis van het Welfare Quality®-protocol
Maart 2024
De productie van voedsel afkomstig van dieren roept in westerse landen en in toenemende mate ook in economisch ontwikkelende landen maatschappelijke zorgen op over dierenwelzijn. Zowel dieren als mensen kunnen door dierenleed negatief nut ondervinden, wat kan worden gezien als een externe kostenpost die niet (volledig) is opgenomen in de productiekosten. Hierdoor zullen consumenten vanuit een utilitair perspectief op macroniveau teveel van dit product consumeren. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het opnemen van deze externe kosten in de productiekosten. In het artikel wordt een methode besproken waarmee de externe kosten van dierenwelzijn op bedrijfsniveau kunnen worden ingeschat.
Lees de volledige studie.
Lees ook de studie van Eurogroup for Animals over dit onderwerp: External Costs of Animal Sourced Food in the EU.
De true price van externe gezondheidseffecten van voedselconsumptie
Augustus 2023
Hoewel de mondiale voedselconsumptie meer kost in termen van impact op het menselijk leven dan er in geld aan wordt uitgegeven, zijn de gezondheidskosten tot op heden niet consistent gekwantificeerd of opgenomen in voedselprijzen. In dit artikel wordt een methode besproken om de externe gezondheidskosten van voeding te bepalen door gebruik te maken van de cost-of-illness (COI) en true cost accounting (TCA).