Deens Parlement akkoord met CO2-tax veehouderij - Afrikaanse landen vragen OESO/China te volgen met beprijzing
Vanochtend heeft het Deense Parlement in ruime meerderheid akkoord gegeven op het voorstel voor een CO2-eq belasting op de uitstoot van broeikasgassen voor veehouderij en de emissie van veengronden. Het is een historisch feit dat in het eerste land ter wereld een belasting op de uitstoot van broeikasgassen zal worden ingevoerd in de landbouw. Jeroom Remmers, directeur van TAPP Coalitie: "Wij zijn blij dat Denemarken de wereld vandaag, tijdens de VN Klimaatconferentie in Baku het goede voorbeeld laat zien door als eerste land ter wereld broeikasgasemissies in de landbouw een prijs te geven vanaf 2030. Vlees en zuivel zullen daardoor in prijs stijgen, waardoor de consumptie zal afnemen."
De Deense Vegetarische Vereniging reageerde ook positief op het nieuwe voorstel, net als de boeren. De CEO van Arla Dairy was eveneens positief, maar gaf aan dat biologische boeren mogelijk tegen enkele problemen aan zouden kunnen lopen. Rune-Christoffer Dragsdahl, secretaris-generaal van de Vegetarische Vereniging, benadrukt echter dat de klimaattaks op vee aanzienlijk hoger moet zijn dan voorgesteld om het evenwicht te herstellen ten opzichte van de vele subsidies die voedsel op basis van dierlijke producten bevoordelen boven plantaardige productie.
Een groeiend aantal Afrikaanse landen tekent de COP29 Verklaring van TAPP Coalitie. Zij roepen rijke OESO landen en China op het voorbeeld van Denemarken te volgen, of vlees- en zuivelheffingen in te voeren, danwel een Europese Agri-ETS voor slachterijen en zuivelfabrieken in te voeren en heffingsinkomsten deels in te zetten voor het Loss & Damage Fund.
Afgelopen zomer kwam een tripartite overleg tussen boeren, natuur- organisaties en anderen al tot een akkoord over het plan.
UITNODIGING PERSCONFERENTIE COP29 over Deens tripartite overleg
21 november 06.30u AM CET / online opname beschikbaar
Tijdens onze COP29 persconferentie op donderdag 21 november van 09.30 tot 10.00 uur (AZT), zal TAPP Coalitie enkele details van deze Deense overeenkomst over het beprijzen van broeikasgasemissies presenteren. We hebben Christian Stenberg, plaatsvervangend permanent secretaris bij het Deense Ministerie van Klimaat, Energie en Nutsvoorzieningen, uitgenodigd om te spreken (nog te bevestigen). Hij zal op 19 november om 13:00 uur (AZT) ook een toespraak houden in het Deense paviljoen.
Tijdens de persconferentie zal Jeroom Remmers, directeur van de TAPP Coalitie, ook de plannen van de Europese Commissie presenteren over studies om broeikasgasemissies in de landbouw- en voedselsector te verminderen, mogelijk via een Emissiehandelssysteem (ETS) voor slachthuizen en zuivelfabrieken. Dit systeem zou in 2030 kunnen starten. Ingeborg ter Laak, CDA-lid van het Europees Parlement, zal haar visie geven op de plannen van de Commissie (onder leiding van Wopke Hoekstra) en de agenda van het Europees Parlement voor COP29.
Meer informatie over dit event en online link:
https://unfccc.int/event/tapp-coalition-eu-agri-food-ets-danish-ghg-emission-livestock-tax-or-meat-tax-models-for-oecd
Achtergrondinformatie: https://tappcoalition.eu/nieuws
UPDATE LANDEN DIE RIJKE LANDEN VRAGEN UITSTOOT AGRIFOOD BROEIKASGASSEN TE BELASTEN
Op 21 november om 11:00 uur (AZT, 8:00 uur CET) verwachten we een update/persbericht te versturen over het aantal landen dat rijke OESO-landen en China oproept om van Denemarken te leren en een vleestaks in te voeren (of broeikasgasemissies uit voedselsystemen te belasten). Tot nu toe hebben de milieuministers van Nigeria, de Democratische Republiek Congo (DRC), Oeganda, Liberia en Equatoriaal-Guinea zich hierbij aangesloten, en we verwachten dat meer landen zich deze week zullen aansluiten. We voorzien dat meer landen op woensdag of donderdag zullen tekenen. Zij eisen dat ten minste 20 procent van de belastingopbrengsten wordt toegewezen aan het Loss and Damage Fund, om lage-inkomenslanden te compenseren voor de schade veroorzaakt door voedselsystemen gerelateerde broeikasgasemissies op mondiaal niveau.
Op 18 november heeft Jeroom Remmers een ontmoeting gehad met de Nigeriaanse minister van Milieu, Lawal, om wederzijdse samenwerking te bevorderen.
-----------------------------------------
Meer informatie:
Jeroom Remmers
Directeur TAPP Coalitie
Telefoonnummer tijdens COP29: +994 51 833 6241
Telefoonnummer na COP29: +31 6 22 40 77 12
Dit persbericht haalde onder andere het nieuws in:
Algemeen Dagblad AD: Denemarken komt als eerste land met belasting op uitstoot vee | Buitenland | AD.nl
Reformatorisch Dagblad: https://www.rd.nl/artikel/1085117-denemarken-komt-als-eerste-land-met-belasting-op-uitstoot-vee
TaxLive.nl Denemarken komt als eerste land met belasting op uitstoot vee
Welingelichte kringen: https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/primeur-denemarken-komt-als-eerste-land-met-belasting-op-uitstoot-vee
Eiwit trends https://www.eiwittrends.nl/ing-vleestaks-voorkomen-door-minder-vlees-te-eten/