27 landen ondertekenen COP29-verklaring over beprijzing van broeikasgasemissies in agrofoodsector
27 landen ondertekenen een COP29-verklaring over beprijzing van broeikasgasemissies in agrovoedselsystemen in OESO-landen en China voor het Loss & Damage Fonds
Op donderdag 21 november stuurden 27 landen een verklaring naar ministers van de OESO-landen en China om hen op te roepen tot het invoeren van beprijzing voor broeikasgasemissies in hun agrovoedselsystemen. Dit zou kunnen leiden tot een vermindering van maximaal 3 procent van hun nationale emissies, terwijl minstens 20 procent van de opbrengsten uit deze prijsmechanismen kan worden ingezet voor klimaatfinanciering van het Loss & Damage Fonds.
De verklaring is ondertekend door zes Afrikaanse landen, onder leiding van Nigeria, en door SPREP, dat 21 kleine eilandstaten in de Stille Oceaan vertegenwoordigt. De Afrikaanse landen vertegenwoordigen meer dan 30 procent van alle inwoners van Afrika. Het voorstel zou jaarlijks 40-186 miljard USD kunnen opleveren. Onderhandelaars van COP29 hopen jaarlijks 1,3 biljoen USD te vinden voor het Loss & Damage Fonds. Tot juni 2025, voorafgaand aan de UNFCCC-conferentie in Bonn, kunnen landen en ondersteunende organisaties de verklaring hier nog ondertekenen.
In de komende dagen en weken wordt verwacht dat meer landen zich aansluiten bij de verklaring. De ondertekenaars stellen een COP29- of COP30-akkoord voor met de tekst: ‘transitie weg van overconsumptie van dierlijke eiwitten’, vergelijkbaar met het COP28-akkoord over de ‘transitie weg van fossiele brandstoffen’. Zij roepen ook rijke landen en China op om te beginnen met het beprijzen van emissies in de agrovoedselindustrie.
Dit kan bijvoorbeeld door een belasting op broeikasgasemissies van vee, zoals Denemarken deze week heeft aangekondigd, of door hogere prijzen op vlees en zuivel (via voedselverwerkers). Een andere optie is een emissiehandelssysteem voor de agrovoedingsindustrie, zoals nu wordt onderzocht door EU-commissaris Wopke Hoekstra, bijvoorbeeld voor slachthuizen en zuivelfabrieken. Een verplichte bijdrage van een percentage van de jaarlijkse omzet van voedsel- en detailhandelsbedrijven is een andere mogelijkheid, vergelijkbaar met het Cali Biodiversiteitsfonds (COP16, ondertekend in Colombia twee weken geleden). Meer dan 100 NGO’s wereldwijd hebben de verklaring eveneens ondertekend.
-----
Niet voor publicatie
Meer informatie en online ondertekenen:
https://linktr.ee/willembranten
Recording TAPPC Persconferentie COP29:
https://unfccc.int/event/tapp-coalition-eu-agri-food-ets-danish-ghg-emission-livestock-tax-or-meat-tax-models-for-oecd
Algemene informatie:
Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie
info@tappcoalitie.nl
0031 6 22407712
Bijlage:
Lijst van organisaties die de Declaratie ondertekenden en 27 landen representeren
Afrikaanse landen:
Nigeria
Oeganda
Tsjaad
Equatoriaal Guinea
Democratische Republiek Congo
Liberia
Kleine eilandstaten in de Stille Oceaan: SPREP-lidstaten en -territoria:
Amerikaans Samoa
Cookeilanden
Federale Staten van Micronesië
Fiji
Frans-Polynesië
Guam
Kiribati
Marshalleilanden
Nauru
Nieuw-Caledonië
Niue
Noordelijke Marianen
Palau
Papoea-Nieuw-Guinea
Samoa
Salomonseilanden
Tokelau
Tonga
Tuvalu
Vanuatu
Wallis en Futuna
Ondertekeningen:
- ABBAS LAWAL, Balarabe, Minister of Environment Nigeria
- CHEPTORIS, Sam, Minister of Water and Environment Uganda
- HOUNLY, Porgo, Director General of the Environment, Chad
- NAWADRA, Sefanaia, Director General, Secretariat of the Pacific Regional Environment Programme, Representing 21 Small Island Developing States in the Pacific.
- NDONG NZANG, José Nsue, UNFCCC Focal Point for the Ministry of Environment. Equatorial Guinea
- TOIRAMBE BAMONINGA, Benjamin, Secretary General for the Environment and Development
République Démocratique du Congo
- TUINABUNA, Tomasi, Assistant Minister, Ministry of Agriculture and Waterways, Fiji
- YARKPAWOLO, Emmanuel Urey, Executive Director of the Environmental Protection Agency, Liberia