« Coalitie van 27 landen en meer dan 100 NGO's eisen rechtvaardige klimaatfinanciering»

Gepubliceerd op 22-11-2024

Innovatieve financieringsmechanismen voor de agrofoodsector zullen meer dan 40 miljard USD aan inkomsten genereren voor het Loss & Damage Fund.

De Declaratie

De 29e VN-klimaatconferentie (COP29) eindigt vandaag in Bakoe, Azerbeidzjan. De belangrijkste focus van deze 'Finance COP' is het Nieuwe Collectieve Gekwantificeerde Doel voor Klimaatfinanciering en de operationalisering van het Loss & Damage Fund. Bovendien hebben in de COP28-verklaring over Voedsel en Landbouw 162 landen zich gecommitteerd om actie te ondernemen in hun agrofoodsystemen. Het is essentieel dat tijdens deze COP beide kwesties holistisch worden aangepakt. Om deze reden stuurde een coalitie van 27 landen uit de Stille Oceaan en Afrika gisteren de volgende verklaring naar het COP29-voorzitterschap, alle 38 OESO-landen en China.

Wij geloven dat COP29 en de daaropvolgende VN-klimaatconferenties alleen succesvol kunnen zijn als:

a. De slotverklaring de volgende zin bevat: “afstappen van de overconsumptie van dierlijke eiwitten volgens nationale of mondiale dieet richtlijnen door het implementeren van broeikasgas-beprijzingsmechanismen in agrofood-systemen.”

b. De Europese Commissie OESO-landen en China aanspoort om het voortouw te nemen in de richting van geharmoniseerde broeikasgas-beprijzingsmechanismen in agrofood-systemen.

c. Minimaal 20% van de opbrengsten van de hierboven genoemde broeikasgas-emissieprijsmechanismen wordt gebruikt om het Loss & Damage Fund te financieren.


De volledige Declaratie, achtergrondinformatie, de link voor nieuwe ondertekeningen en een lijst van ondertekeningen is hier te vinden. 

Landen en organisaties kunnen de verklaring hier ondertekenen, tot midden juni 2025 (VN-klimaatconferentie Bonn).

Innovatieve financieringsmechanismen

COP29, ook wel bekend als de 'Finance COP' vanwege de nadruk op het updaten van de mondiale klimaatfinancieringsverplichtingen, zal zich sterk richten op het aannemen van een nieuw klimaatfinancieringsdoel. Dit markeert de eerste keer in 15 jaar dat landen de hoeveelheid en het type financiering die nodig is om klimaatverandering te bestrijden, zullen heroverwegen, sinds het jaarlijkse doel van 100 miljard dollar werd vastgesteld in 2009. Centraal staat het Nieuwe Collectieve Gekwantificeerde Doel (NCQG), waarbij alle deelnemende landen en belanghebbenden hun verplichting moeten vernieuwen om voldoende klimaatfinanciering te genereren voor de komende cruciale decennia. Of het nu publiek of privé is, de NCQG's zijn afhankelijk van nieuwe innovatieve financieringsmechanismen om de benodigde investeringen te garanderen voor het bestrijden van en het voorkomen van klimaatverandering. Een belangrijk deel van deze verplichting zal naar het Loss & damage Fund gaan, dat tijdens COP28 werd opgericht om schadevergoeding te waarborgen voor de schade veroorzaakt door de voortdurende klimaatcrisis.

"Eenderde van de wereldwijde emissies komt uit de landbouw, maar onze huidige klimaatbeleidsmaatregelen richten zich niet op landbouw en voedsel. Dit is de dringende behoefte van dit moment. 27 landen dringen er bij de OESO-landen en China op aan om broeikasgas-emissieprijsmechanismen in hun voedselsystemen in te voeren, waarbij minstens 20 procent van de belastinginkomsten wordt gebruikt voor het Loss & Damage Fund. 1 euro extra per kg vlees in deze landen zou 186 miljard euro per jaar genereren." (Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie)

Vervuiling van het mondiale voedselsysteem

Het mondiale voedselsysteem is verantwoordelijk voor 33% van alle broeikasgasemissies (BKG), waarbij de vleesproductie alleen al tussen de 14,5% en 20% bijdraagt. Het vleesverbruik overschrijdt momenteel ver de nationale en mondiale dieet richtlijnen, met een gemiddelde van 71,4 kg per hoofd van de bevolking per jaar in OESO-landen, vergeleken met 26,6 kg in ontwikkelingslanden. Aangezien de veestapels naar verwachting met 46% zullen groeien tegen 2050, dreigt de verwachte stijging van de emissies de doelen van de Overeenkomst van Parijs, inclusief het kritieke doel van netto-nul emissies tegen 2050, te ondermijnen. De coalitie benadrukt de bredere milieu-impact van de veehouderij, waaronder ontbossing, verandering in landgebruik en verlies van biodiversiteit, met 13 miljard hectare ontbossing per jaar door de uitbreiding van de landbouw. De verklaring echoot waarschuwingen uit recente rapporten van het IPCC en de FAO, die hebben gepleit voor het verminderen van vleesconsumptie in landen met een hoog inkomen als een cruciale stap in het aanpakken van de klimaatcrisis.

"Eerlijke beprijzing van vlees en zuivel kan een win-win situatie voor iedereen zijn - het is goed voor onze gezondheid, onze dieren, onze lucht en ons water. Maar de transitie kan alleen slagen als die haalbaar en betaalbaar is voor alle partijen, inclusief consumenten, boeren en de producenten van ons voedsel." (Ingeborg ter Laak, EU Parlementslid voor de Christendemocraten)

De coalitie vertegenwoordigt meer dan 400 miljoen mensen van over de hele wereld, die benadrukken dat zonder besluitvaardige stappen om de milieu-impact van vleesproductie aan te pakken, toekomstige klimaatconferenties het risico lopen tekort te schieten in de strijd tegen klimaatverandering. Door duurzame diëten te bevorderen en een innovatief financieringsmechanisme voor het Loss & Damage Fund in te voeren, gelooft de coalitie dat COP29 en toekomstige VN-klimaatconferenties een duidelijke weg kunnen inslaan naar een rechtvaardiger en klimaatbestendige toekomst.

----

Niet voor publicatie

Bekijk onze persconferenties op COP29:

11 november: Analysing the COP28 Food Declaration (160 countries NDC's) and the new FAO SOFA report 2024 on Hidden Food Costs, on fiscal actions and GHG-emission pricing.
Bekijk online
PowerPoint-presentatie

12 november: Making the Polluter Pay – Using Agri-Food Emission Pricing to Finance the Loss & Damage Fund
Bekijk online
PowerPoint-presentatie

21 november: EU Agri-Food ETS, Danish GHG-emission livestock tax or meat tax; models for OECD countries and China? 
Bekijk online
PowerPoint-presentatie

Alle videobeelden van de persconferenties mogen vrij worden gebruikt met een melding naar willembranten@tappcoalitie.nl


Africa Climate Action Initiative
Africa Climate Action Initiative (ACAI) is een initiatief van het CAP-netwerk dat samenwerkt met Afrikaanse gemeenschappen aan de frontlinie van klimaatverandering. Onze missie is het verbeteren van de klimaatmitigatie- en adaptatiecapaciteit van Afrikaanse landen en hun gemeenschappen, terwijl we solidariteit opbouwen tussen Canadese en Afrikaanse gemeenschappen die strijden tegen klimaatverandering.
Contact: contact@africaclimate-actioninitiative.org

True Animal Protein Price Coalitie
De True Animal Protein Price (TAPP) Coalitie bestaat uit meer dan 70 NGO's, voedselbedrijven en boerenorganisaties, gericht op eerlijke voedselprijzen inclusief externe milieukosten en gezondheidskosten. We pleiten voor (fiscale) subsidies voor gezond voedsel en voedsel met een lage koolstofvoetafdruk, evenals een sociaal rechtvaardige transitie.
Contact: info@tappcoalitie.nl

drought-01732184962-1732279881.jpg
UN-01732185006-1732279898.png
COP-logo29-1732185055-1732279917.png